Rondreis Noord Ethiopië dagprogramma

Ethiopie II Theo 381
Rondreis Noord Ethiopië 18 dagen
Cultuurreis naar de Christelijke wortels

Dag 1: Je vliegt naar Addis Abeba waar je de volgende dag aankomt en naar het hotel wordt gebracht.

Dag 2: Een eerste indruk van Ethiopië.  Nadat je bent uitgeslapen stappen we in onze bus en gaan we Addis Abeba ontdekken. De stad in “de Hoorn van Afrika” wordt bevolkt door mensen uit verschillende regio’s van Ethiopië – het land heeft maar liefst 80 nationaliteiten die 80 talen spreken en die behoren tot een breed scala van religieuze gemeenschappen. Nadat je rustig de ochtend hebt doorgebracht, stappen we ’s middags in de bus om kennis te maken met de stad. We gaan naar de Kathedraal waar keizer Haile Selassie en zijn vrouw liggen begraven. Een bezoek aan het National Museum met het skelet van Lucy, de oudste gevonden mens en de Entoto heuvel met een prachtig uitzicht. Tevens zullen we andere belangrijke gebouwen en kerken zien.

Dag 3: Na het ontbijt beginnen we aan de rondreis door Noord Ethiopië. Na een paar uur rijden stoppen we om even de benen te strekken en lopen naar de Portugese brug. We hebben hier uitzicht op de Blue Nile Gorge waar de Nijl zich op sommige plekken wel 1000 meter diep een weg kronkelt door een nauwe kloof. Daarna rijden we door naar Debre Markos en Rondreis noord Ethiopiëonderweg bezoeken wij de historische kerk Debre Libanos die gesticht is in de 13e eeuw door priester Tekla Haimanot. De huidige kerk is gebouwd door Haile Selassie in 1961.

Dag 4:  We komen op tijd aan in Bahir Dar en kunnen alvast kennismaken met de stad die door de Ethiopiërs de ‘Riviëra’ wordt genoemd. Bahir Dar  is een stad in het noordwesten van Ethiopië en vormt de hoofdplaats van de regio Amhara.

Dag 5: Hier maken we een boottocht op Lake Tana. Dit meer werd gevormd door vulkanische activiteit en is de bron van de Blauwe Nijl. Het is het grootste meer van Ethiopië en ongeveer 84 kilometer lang en 66 kilometer breed. We brengen een bezoek aan het Zeghe Peninsula eiland. Eén van de kleurrijkste kloosters staan op het programma, de kerk Ura Kidane Mihret. Een Ethiopische Orthodoxe kerk die deel uitmaakt van een complex van kloosters van Rondreis noord EthiopiëBarmhartigheid. De muren zijn versierd met talrijke muurschilderingen van bijbelse afbeeldingen. Wanneer we op het meer zijn dan kunnen we de lokale vissers ontmoeten die met hun eigen gemaakte papyrusriet boten op het meer roeien om te vissen.

Dag 6: We bezoeken de Blue Nile Falls die in de Ethiopisch hoogvlakte liggen. Een wandeling van een uurtje brengt ons bij de Tis Issat waterval, de grootste waterval van Ethiopië en betekent rokend water. Een brede watermassa die 37 meter naar beneden stort.  Allereerst steken we de Portugese brug over die rond 1620 is gebouwd en ontworpen door een Portugese architect. ’s Middags rijden we door een schitterend landschap naar Gondar.

Dag 7: In de 17e en 18e eeuw was Gondar de hoofdstad van het land. Koning Fasilades gaf opdracht om kerken en kastelen te bouwen die door Unesco zijn gerestaureerd en op de lijst Rondreis noord Ethiopiëgezet. Maar zeker ook de Debre Birhan kerk met zijn prachtige schilderingen zijn de moeite waard om te bezoeken. De kerk is gebouwd op het einde van de 18e eeuw en heeft vele bijbelse voorstellingen op de muren en het plafond is met engelen met grote ronde ogen beschilderd. Een korte rit brengt ons van Gondar naar Debark.

Dag 8: De Simien Mountains zijn één van de mooiste berglandschappen van Afrika en hier is het mogelijk om een korte of langere wandeling te maken met een gids. Je kunt genieten van deRondreis noord Ethiopië prachtige panorama’s over de bergen en het is vrijwel zeker dat je de Gelada bavianen ontmoet.

Dag 9: Van Debark naar Axum is een lange dag rijden, maar het zal niet vervelen. We rijden dwars door het Simien National Park naar Axum. De uitzichten zijn fenomenaal en de dorpjes geven je het gevoel in een andere wereld te zijn. Restaurantjes zijn onderweg niet te vinden en daarom zorgen we dat we kunnen picknicken.

Dag 10: Axum, een historisch belangrijke plaats. Koningin Sheba had hier haar paleis. De stèles die ter nagedachtenis van de koningen zijn opgericht, zijn de overblijfselen van een groot Rondreis noord EthiopiëEthiopisch rijk. De kerk van de Heilige Maria van Zion is  één van de belangrijkste kerken van Ethiopië. Helaas is de oude kerk in de 16e eeuw verwoest maar door Fasilades weer opgebouwd. Tevens is door Haile Selassie een nieuwe kerk gebouwd met dezelfde naam. Naast deze kerken is een oude kapel waar de orginele Ark des Verbonds wordt bewaard, dit heiligdom is alleen toegankelijk voor een aangewezen priester.

Dag 11: Dan gaan we naar Mekele. Op weg naar Adigrat bezoeken we in Yeha de Tempel van de Maan. De tempel ligt op een heuvel die omringd is met kleine gepolijste stenen en die naar schatting 500 v. Chr. is opgericht. Binnen het terrein is een klein museumpje waar de priester ons prachtige handgeschreven en versierde boeken laat zien. We lopen door het authentieke dorpje en kunnen zien hoe de bevolking de teff (Ethiopisch graan) in een molen maalt en de kamelen de last naar huis sjouwen.

Dag 12: Vanuit Mekele rijden we naar Lalibela. Al vrij snel passeren we het Ashenge meer waar de omliggende bergen in het water weerkaatsen. De drukte op de wegen met veelal mensen met ezels, schapen of geiten die naar een markt gaan of priesters die met hun gelovigen naar Lalibela trekken. We lunchen in Woldya en dan is het niet lang meer naar Lalibela. De weg is slecht maar de omgeving is bijzonder.

Dag 13: Lalibela, het achtste wereldwonder! Een dorpje dat door koning Lalibela is gesticht ongeveer 900 jaar geleden. Hier zijn met behulp van engelen in 20 dagen zo’n 11 spectaculaire kerken gebouwd. De kerken bevinden zich onder de grond en zijn veelal prachtig gedecoreerd met  fresco’s en door een uniek gangenstelsel met elkaar verbonden. Dit bergstadje is een trots bedevaartsoord voor aanbidders van de Ethiopische Orthodoxe kerk, waar jaarlijks 80.000 bezoekers komen. Vele gelovige Ethiopiers willen een keer in hun leven Lalibela bezocht hebben en daarom kan je gelovigen uit alle hoeken van het land tegenkomen. De kerken zijn een levend erfgoed waar elke dag een dienst is en waar de belangstellenden naar toe kunnen.

Dag 14: Ook vandaag gaan we kerken uit het stadje bezoeken. De kerken zijn onderverdeeld in drie groepen, in een noordelijke groep, een westelijke en oostelijke groep. Zo krijgt iedere kerk zijn aandacht die het verdiend. De kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Maar we gaan ook het dorpje in om de huisvesting van dit stadje te bekijken. De Rondreis noord Ethiopië“tukuls”, ronde hutten zijn gebouwd van steen en de gids zal ons uitleggen welke verhalen bij de hutten horen. Het is ook mogelijk om zelf door het dorpje te struinen en de souvenirs winkeltjes te ontdekken.

Dag 15: Een dagwandeling in de omgeving van Lalibela. Het paradijs rondom Lalibela met prachtige uitzichten en een warme inheemse gastvrijheid van de dorpjes onderweg. Na een korte klim komen we bij de Yemrahane Christos Church. Een kerk gebouwd in 1087 is van een ongelofelijke bijzondere architectuur. De kerk is op het water en onder de rots gebouwd en lijkt wel een grote taart. Zowel de bouwstijl als het knekelhof laten een onvergetelijke indruk achter.

  • Bij de reis van oktober maken we hier het festival mee in de kerk van Yemrahane Church
  • Bij de reis in januari maken we hier het Timkatfestival mee

Dag 16: We rijden van Lalibela naar Kombolcha door het Afar gebied. Verkeer is er niet veel op de weg en we maken op tijd een koffiestop. Dit is een gebied waarvan gezegd wordt dat er de mooiste mensen wonen en op de rondreis noord Ethiopië proberen we een markt te bezoeken waar de bevolking van dit gebied wekelijks naar toe komt. Verder lopen we door een dorpje om de benen te strekken en ook deze dag is er een om opnieuw van te genieten.

Dag 17: Via de Tamamber Pass rijden we richting Addis Abeba. Schitterende vergezichten geven ons nog een laatste blik op het platteland van het noordelijk gedeelte van Ethiopië. Dan Rondreis noord Ethiopiëkomt al gauw de miljoenenstad in zicht. Addis Abeba betekent nieuwe bloem en is de hoofdstad van Ethiopië met de zetel van de VN-Economische Commissie voor Afrika (UNECA) Bij het diner nemen we afscheid van de chauffeurs en onze gids, pakken de koffers en gaan naar het vliegveld. Een bus brengt ons naar Bole vliegveld en na twaalven stijgt het vliegtuig op.

Dag 18: Aankomst in Amsterdam.

 

GA MEE NAAR NOORD ETHIOPIË 

TERUG NAAR NOORD ETHIOPIË 18 DAGEN >

DATUM & PRIJS >

INFORMATIE >

BOEKEN >

HOME >