Rondreis Noord Ethiopië informatie

Rondreis Noord Ethiopië

 Rondreis Noord Ethiopië informatie 18 dagen
Paspoort en visum

Je hebt een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Het is mogelijk om een visum te halen op het vliegveld in Addis Abeba. Hiervoor is 1 pasfoto nodig en gepast geld. Wil je het visum liever van te voren halen dan kan dat bij de ambassade in Brussel of via een visumbureau. Je moet twee lege bladzijden in je paspoort hebben.

Vluchtschema

Er wordt meestal gevlogen met Turkish Airlines. Deze maatschappij is al drie jaar tot de beste vliegtuigmaatschappij van Europa uitgeroepen en heeft de beste aansluiting naar Addis Abeba. De vliegtickets krijg je uiterlijk 6 weken vóór vertrek toegezonden.

Inentingen

Vaccinatie tegen cholera is vereist als je een land hebt bezocht dat door cholera is besmet binnen 6 dagen vóór aankomst in Ethiopië. Een gele koorts inenting is niet langer verplicht voor Ethiopië, maar het kan vereist zijn wanneer je uit een land komt waar een epidemie is. Voor het zuiden wordt malariaprofylaxe sterk aangeraden en neem goed muggenolie mee. Voor verdere informatie en inentingen verwijzen we door naar de GG&GD. Voor een volledige vaccinatie is het raadzaam om een maand van te voren te beginnen. Breng medicijnen die je gebruikt en die je eventueel nodig kan hebben mee van huis.

Veiligheid

Ehiopië is een relatief veilig land. Ernstige misdaden zijn zeldzaam. toeristen moeten attent zijn op zakkenrollers en andere kleine diefstallen in de grote steden. Wees attent op markten rondom busstations en grote publieke feesten.

Zwaarte van de reis

Ethiopië is een bijzonder land dat grote afstanden kent. Dat wil zeggen dat er veel gereisd wordt en de dagen zeer intensief kunnen zijn, maar tussendoor worden er ook wandeluurtjes ingelast. Het is afhankelijk van de streek die je bezoekt, maar je krijgt zonder meer veel indrukken te verwerken. De stroomvoorziening is niet altijd voor 24 uur aanwezig en de douche heeft niet altijd warm water, maar je beleeft Ethiopië met al zijn charmes. Het is in je eigen belang dat je over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Ook een flexibele instelling is zeker nodig om alle ongemakken te overbruggen. Indien je eraan twijfelt of een bepaalde reis voor je geschikt is, kan je gerust contact met Mayke Tours opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van je deelname bespreken met het oog op je lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Vervoer

In het algemeen reizen we met een eigen bus met chauffeur. Soms wordt er gekozen voor 4-wheel drive of openbaar vervoer.

Maaltijden

Het is niet altijd mogelijk om drie maaltijden per dag te gebruiken. Het kan gebeuren dat het niet altijd op het zelfde tijdstip is: we overleggen dit met de gids en chauffeur wat het beste uitkomt. Veelal wordt er samen gegeten omdat het aantal restaurantjes beperkt is, maar wanneer je liever zelf een restaurant opzoekt is dat uiteraard mogelijk. In veel Afrikaanse restaurants is een Europese maaltijd te bestellen.

Overnachtingen

De hotels worden afgewisseld van eenvoudig tot luxe. Meestal zijn het middenklasse hotels, maar houdt er rekening mee dat de standaard anders is dan in Nederland. Bij het kamperen slapen we in een grote maat koepeltentjes waar matrassen en beddengoed aanwezig zijn. Het is niet nodig om een slaapzak mee te nemen. Enkele overnachtingen waar we verblijven: Yeka guesthouse Addis Abeba of in Gondar het zeer gezellige Lodge Du Chateau.

Temperatuur

Vanwege de hoogte is de  temperatuur in het grootste deel van Ethiopië aangenaam en zelden komt het boven de 25 graden. In de avond koelt het in het noorden sterk af en kan het als koud ervaren worden. De hoogte gecombineerd met de nabijheid van de evenaar maakt dat de zon behoorlijk sterk is. De lager gelegen gebieden zoals de Omo vallei zijn behoorlijk warmer met temperaturen die soms boven de 30 graden komen.

Geld

De lokale valuta is de Ethiopische Birr (ETB) verdeeld in 1, 5, 10, 25,50 centen en 1 birr munt. Biljetten zijn beschikbaar in 1, 5,10, 50 en 100 birr.
De wisselkoers in ongeveer 25 birr tegen 1 euro.en ongeveer 18 birr tegen 1 dollar. Het gebruik van creditcard groeit, maar is nog steeds zeer beperkt en daarom wordt sterk aangeraden om cash geld mee te nemen. Er is bij veel banken of hotels te wisselen in euro’s of dollars. Het is niet mogelijk om in Ethiopië te pinnen.

Douane formaliteiten

Het is toegestaan om een bedrag tot een maximum van USD 3000 in te voeren. Er mag niet meer dan 200 birr het land uitgevoerd worden. Belastingvrij invoeren is toegestaan tot: 200 sigaretten, 100 sigaren, 250 gr. tabak, 2 liter alcoholishe drank en 1/2 liter parfum.
Wanneer er souvenirs worden uitgevoerd die antiek zijn dan heb je een export permit nodig.

Foto’s en video

Het fotograferen in Ethiopië is op de meeste plaatsen vrij. In het zuiden is het gebruikelijk om 2 tot 5 birr per foto te betalen. Breng genoeg memory sticks en batterijen mee, want het is meestal mogelijk om in de hotels accu’s op te laden, maar houdt er rekening mee dat er regelmatig stroomuitval is. De voltage is 220 volt, 50Hz. De stopcontacten zijn geschikt voor europese stekkers. Voor het gebruik van video camera’s wordt vaak een extra bedrag gevraagd dat kan oplopen van 2 tot 100 euro’s.

Wat moet je meenemen

Neem zo min mogelijk mee en zeker niet meer dan 15 kilo. Er is beperkte ruimte in de bus en de chauffeur is er iedere dag mee aan het sjouwen om boven op de bus of auto te tillen. Het handigste is wanneer je een reistas of rugzak gebruikt. Het is niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen.
Neem gemakkelijk zittende kleding mee. Lichte kleren voor overdag en een jasje of een flees voor de ochtend en de avond. Vergeet niet dat de Ethiopiër behoorlijk conservatief is en het wordt aanbevolen om knieën en schouders te bedekken. Breng niet te veel kleding mee, want je kunt in veel hotels laten wassen.

Zakgeld

Het advies voor zakgeld is steeds wisselend maar als je rekent op € 150 per week per persoon is dat voldoende, maar houdt rekening met je eigen uitgavenpatroon.

Een indicatie van de kosten
Lunch 100 tot 150 birr
Diner 150 tot 250 birr
Koffie 10 birr
Water 12 birr
Soft drinks 12 birr
Lokaal bier 16 birr
1 fles lokale wijn 120 birr
1 fles geïmporteerde wijn is 400 birr

Een richtlijn voor fooien is:

In restaurants is het normaal om een tip van 10 % te geven als het niet inclusief is.
Porter voor de bagage is 5 birr per tas
Chauffeurs en gidsen is 1 euro per persoon per dag.

Feestdagen

Deze worden gevierd volgens de ethiopische kalender (gebaseerd op de Julian kalender) en bevat 12 maanden van 30 dagen en een maand van 5 dagen. In Ethiopië ben je zeven jaar jonger.
Kerst wordt gevierd op 7 januari en Nieuwjaar wordt gevierd op 11 september.

Vooraf aan de reis is er altijd een kennismakingsdag, zodat je je reisgenoten kan ontmoeten en tevens zal ik op zo’n dag de reis doornemen en vragen beantwoorden. Mocht je meer informatie willen hebben dan kan je altijd kontakt met mij opnemen.

 

GA MEE NAAR NOORD ETHIOPIË 

TERUG NAAR NOORD ETHIOPIË 18 DAGEN >

DAGPROGRAMMA >

DATUM & PRIJS >

BOEKEN >

HOME >