Dé reis naar de stammen in Zuid Ethiopië
- Hoogtepunten
- Dagprogramma
- Datum en prijs
- Informatie
- Excursies
- Boeken
- Foto's
- Printversie dagprogramma
Een meest bijzondere reis om te maken is een reis door Zuid Ethiopië. In de "Hoorn van Afrika" ligt het mooie Ethiopië. Er leven ruim tachtig verschillende volkeren en stammen en met name in de Omo vallei. Het is een reis door een wereld van vroeger: stammen in geitenhuiden, met lichaamsbeschilderingen, die wonen in traditionele hutten. Met een 4x4 terreinwagen rijden we door de Omo vallei waar deze stammen nog steeds volgens eeuwenoude traditionele wijze leven.
Waarom juist deze reis naar Zuid Ethiopië?
- Uitgebreide en unieke rondreis door Zuid Ethiopië
- Samen met Kluppers op reis
- Bezoek aan ongeveer 10 verschillende stammen, waaronder de Mursi stam met een schotel in de onderlip
- In een boomstam de Omo-rivier oversteken
- Kleurrijke markten in de Omo vallei bezoeken
- Met stoere 4x4 terreinwagens door het Mago National Park
- Boottrip op het Chamo meer: krokodillen spotten
- Een zeer fotogenieke reis met een kleine groep (Maximaal 12 personen)
Addis Abeba
De hoofdstad Addis Abeba (betekent Nieuwe Bloem) ligt in de 'Hoorn van Afrika'. Je komt er bewoners uit alle regio's tegen, behalve de stammen uit Zuid Ethiopië. We verkennen Addis en brengen een bezoek aan de Entoto heuvel; daar lopen vrouwen met grote bossen hout op hun rug naar de markt. In het Nationaal museum ontmoeten we Lucy, 'de oudste gevonden mens'.
Het diepe zuiden is een kleurenpalet met verschillende stammen in Zuid Ethiopië
Met terreinauto’s rijden we over zandwegen naar de animistische stammen in Zuid Ethiopië . Elke stam heeft een eigen kenmerkende versiering, kleding en bouw van de hutten. Zij leven nog op eeuwenoude traditionele wijze. Heel fotogeniek!
Bezoek aan de bijzondere Mursi en Hamar stammen in Zuid Ethiopië
De Mursi stam is de bekendste stam van de Omo vallei: vrouwen met een ronde kleischotel in de opengewerkte onderlip. Maar ook andere stammen zijn bijzonder zoals de Konso, Dassenech en de Hamar. De ingenieuze kapsels, tot kleding bewerkte geitenvellen en lichaamsversieringen zijn verbazingwekkend.
Kleurrijke weekmarkten
Vanuit de dorpen komen bewoners, uren lopend, naar de weekmarkt om hun spullen te verkopen en de wekelijkse boodschappen te doen. De markt is ook een ideale ontmoetingsplek. Jonge mensen maken zich extra mooi om indruk op elkaar te maken en een geschikte huwelijkskandidaat te ontmoeten.
Ethiopië moet je zien, Ethiopië moet je proeven, Ethiopië moet je beleven!
Plaatsen waar we slapen:
Dag 1/2: Addis Abeba
Dag 3: Langano
Dag 4: Dorze
Dag 5: Konso
Dag 6/7: Jinka
Dag 8/9/10: Turmi
Dag 11/12: Yabello
Dag 13: Yirgalem
Dag 14: Terug naar Addis Abeba
Dag 15: Aankomst Amsterdam of verlenging naar het oosten
Dag 16: Vlucht naar Dire Dawa, Harar
Dag 17: Harar
Dag 18: Awash National Park
Dag 19: Aankomst Amsterdam

Dag 1: Addis Abeba wacht op je
Vanuit Amsterdam vlieg je naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.
Je wordt opgehaald op Bole International Airport en naar het hotel gebracht. Een eerste kennismaking met de miljoenenstad. Ethiopië is ongeveer 26 keer Nederland en heeft 112 miljoen inwoners waarvan er 5 miljoen mensen in Addis Abeba wonen.

Dag 2: Iedere dag 40 kilo sprokkelhout op je rug
Nadat je rustig de ochtend hebt doorgebracht, stappen we tegen elf uur in de bus om kennis te maken met Addis Abeba. Een bezoek aan het National Museum met het skelet van Lucy, de oudste gevonden mens. We gaan naar de Kathedraal waar keizer Haile Selassie en zijn vrouw liggen begraven en bezoeken de Entoto heuvel met een prachtig uitzicht. Hier ontmoet je de vrouwen die wel 40 kilo bossen takken op hun rug sjouwen om op de markt te verkopen.

Dag 3: Abijatta Shalla meer met 1000 flamingo’s
Op een prachtige route rijden we naar Langano. Onderweg wordt een stop gemaakt bij het Ziway meer en genieten we van het uitzicht en de vogels. In de Sabana lodge staan de strandstoelen klaar en kan je een duik nemen in het meer. ’s Middags is het mogelijk om een wandeling in het Abijatts – Shalla National Park bij het Chitu-meer. Een ondiep gekleurd kratermeer waar flamingo’s van dichtbij zijn te bewonderen. Hier schijnt de gloed van soms wel 10.000 flamingo’s over het water.

Dag 4: Het leefgebied van de Dorze stam
We stappen in onze 4-WD-auto’s omdat veel stammen in Zuid Ethiopië alleen via zandwegen zijn te bereiken. In de middag rijden we door de Guge Mountains, het leefgebied van de Dorze stam. Een enthousiaste bewoner laat ons de leefwijze van de Dorze zien en vertelt over de huttenbouw. Zij maken koekjes van de stam van een bananenboom. Vanwege de schaarse landbouwgrond is men rond 1900 overgegaan op weven. In heel Ethiopië is hun weeftechniek bekend en langs de kant van de weg staan kraampjes met geweven producten. De Dorze zijn de vervaardigers van de nationale kledij van Ethiopië. De Shemma, een zeer fijn geweven witte doek, wordt gedragen bij kerkbezoek. Opvallend zijn de hoge Dorze-hutten tot wel 12 meter hoog in de vorm van een bijenkorf en gemaakt van organisch materiaal.

Dag 5: Van Dorze naar Jinka en afsluiten met een biertje op de Key Afar markt
Een dag waarin we op tijd vertrekken met een picknick onderweg.
Onderweg komen we de mensen tegen die uit de bergen en afgelegen dorpjes naar de Key Afar markt lopen om hun waar te verkopen of de wekelijkse boodschappen te doen. Een kleurrijke markt bezocht door vele stammen zoals de Hamar, Banna en Ari. Ook de Tsamai stam is hier regelmatig te zien. De Tsamai mannen hebben kleurrijke oorbellen en kettingen, versieren hun benen en proberen meisjes het hof te maken. De markt is ook een prima mogelijkheid om souvenirs te kopen. Een dag met een gouden randje! We kijken hoe we de dag zo goed mogelijk kunnen indelen.

Dag 6: Een schoteltje in de onderlip als teken van schoonheid
Vandaag staat de dag in het teken van de Mursi stam. De jeeps banen zich een slingerweg door het Mago National Park. De Mursi vrouwen hebben een schoteltje in de onderlip, een teken van schoonheid, terwijl ze hun hoofd versieren met diverse attributen. Voor een paar Birr poseren ze voor een mooi plaatje. Ook versieren meisjes hun lichaam met inkepingen met allerlei motieven.
De Mursi stam zijn een bijzonder fotogenieke stam, die je wilt zien als je in Zuid Ethiopië bent. ’s Middags is er een bezoek aan de Ari stam.

Dag 7: M & M Museum en Markt
Het kleine lokale museum geeft het leven weer van de lokale bevolking uit de Omo-vallei. De onderwerpen en voorwerpen zijn gewijd aan het behoud van bepaalde aspecten van de traditionele stammenleven. Het museum ligt boven op een heuvel met een prachtig uitzicht over de stad Jinka.
Onderweg naar Turmi bezoeken we de Dimeka markt. In de ochtend komen mensen uit de bergen en afgelegen dorpjes naar de Dimeka markt om hun waar te verkopen of de wekelijkse boodschappen te doen. Een kleurrijke markt bezocht door verschillende stammen zoals de Hamar, Banna en Bashada. Als het lukt brengen we een bezoek aan de ‘Bull jump’ ceremonie vanuit onze slaapplek Turmi.

Dag 8: De body painting van de Karo stam
De Karo stam waar nog ongeveer 1000 stamleden van zijn is de kleinste stam in aantal. In de Lower Omo vallei aan de oevers van de Omo rivier ligt het dorpje Kolcho. Hier leeft deze stam nog in een traditionele manier . De Karo is bekend om zijn body painting en van jongs af aan leren de kinderen de motieven. De kleuren die ze gebruiken zijn rechtstreeks uit de natuur. Wit wordt verkregen uit gips en geel uit een mineraal gesteente. Het mengsel wordt met een beetje water aangemaakt en met een geschikt stokje op het gezicht aangebracht. Onderweg passeren we de Nyangatom stam in Kangatan.

Dag 9: De Dassenech zien er prachtig uit
In de Omorate leeft de Dassenech stam. In een uitgeholde boomstam steken we de rivier over en aan de overkant popelen de mensen om gefotografeerd te worden. Hun versieringen bestaan uit mooie gekleurde kralen in allerlei kleuren. Ze zien er prachtig uit. ’s Middags is er markt in Turmi. De markt wordt veel bezocht door de Hamar stam met bijzondere haardrachten waar veel aandacht aan wordt besteed. De rokken zijn gemaakt van koeienhuid en afgezet met kalikralen. De kleurrijke stam komen we overal tegen. We bezoeken een dorpje waar we uitleg krijgen van de gids die ons alles verteld over de leefwijze en de huttenbouw.

Dag 10: De Arbore en de Hamar stam ontmoeten
Na het ontbijt stappen we in de auto’s en gaan we de Arbore stam bezoeken. De Arbore stam bestaat uit circa 25.000 mensen en ook deze stam is prachtig uitgedorst met veel kralen kettingen. In en rondom Turmi is tevens het leefgebied van de Hamar stam. Het is de grootste stam in dit gebied. We komen onderweg vaak Hamar mensen tegen als ze terugkomen met hun vee. Hamar zijn nomadische veetelers.

Dag 11: De Konso stam
De Omo-vallei is het leefgebied van vele opmerkelijke stammen. Vandaag bezoeken we de Konso stam. Hun dorp ligt op een heuvel en is beschermd door een hoge wal van takken. De hutten hebben een totaal andere bouw dan die van de andere stammen. De Konso stam kent een afwijkende levensstijl: als enige stam in de vallei hebben zij een terrascultuur. Bekend zijn de konso’s vooral om hun ‘Waga’s’, graftotems in de vorm van houten voorouderbeelden. De gids vertelt ons er van alles over. We maken een wandeling door het dorp en rijden dan door naar Yabello.

Dag 12: Het zwarte goud in El Sod
Heb je zin om in de krater van Yabello het zoutmeer El Sod te bezoeken? Het is bloedheet in de krater, er kronkelt een steil pad naar beneden en bij het meer aangekomen voelt het aan alsof je in een snelkookpan staat. Je daalt ongeveer 400 meter naar beneden waar het zwarte goud wordt gewonnen. De mannen staan in het zoutmeer en halen het zwarte zout in grote brokken naar boven. De ezeltjes die klaar staan vervoeren het verder tegen de steile helling naar boven. In dezelfde regio woont de Borana stam. Deze stam staan bekend om de diepe traditionele waterputten. Zij zijn de belangrijkste waterbron voor vee en consumptie in het droge seizoen. De putten zijn bekend als de Singing Wells.

Dag 13: De beste koffie ter wereld
Zo langzamerhand komen we aan het einde van onze reis. Wij rijden van Yabello naar Yirgalem. Dwars tussen de koffieplantages door waar we zeker stoppen bij de Sidamo stam en een koffieplantage bezoeken. Ethiopië is de geboorteplaats van koffie. Het land produceert enkele van de beste koffiesoorten ter wereld. Ben je er klaar voor om een expert in Ethiopische koffie te worden?

Dag 14: De maraboes wachten op de visafval
Nu we de Omo-vallei verlaten merk je dat de bevolking weer verandert.
Het Hawassa-meer is zeer visrijk. Iedere ochtend gaan de vissers vroeg het meer op om tilapia binnen te halen. Als de kinderen de vis schoonmaken wachten de maraboes op visafval. We maken een wandeling langs het noordelijk deel van het meer om vogels te spotten en een vissersdorp te bezoeken. In de avond komen we aan in de stad Addis Abeba.

Dag 15: Een tas vol herinneringen
De reis “Zuid Ethiopië met kluppers” loopt ten einde. Vandaag kom je aan in je thuisland. Vele ervaringen rijker en een tas vol herinneringen. Mayke Tours hoopt je nog eens te mogen begroeten op een van haar reizen met Klup. In de ochtend kom je aan in Amsterdam.
Home sweet home.
Hoe leuk kan het zijn als je het oosten van Ethiopië ook gaat ontdekken. De mensen die kiezen voor verlenging vertrekken vandaag naar Harar.
Een vlucht van Addis Abeba naar Dire Dawa. Voordat we in Harar aankomen bezoeken we het stationnetje van Dire Dawa. Het treinstation in Dire Dawa was het enige formele tussenstation op de spoorlijn die opereerde van Djibouti aan de kust naar Addis Abeba in de Ethiopische hooglanden. De spoorlijn die werd aangelegd en geëxploiteerd tijdens het bewind van keizer Menelik II en werd voltooid in 1929. Het stationnetje is nu een museum.
Het hart van de qat-wereld in Ethiopië is in het oosten in Awaday. Iedere dag is er een markt waar een bloeiende handel in qat is dat bestemmingen in Djibouti en Somaliland heeft. Het is een legale drug in Ethiopië, een stimulerend middel dat door velen wordt gebruikt: chauffeurs, studenten en docenten, om er maar een paar te noemen.

Dag 16: De smalle straatjes van Harar
Een stadswandeling door de smalle straatjes met de gekleurde huizen mag niet ontbreken.De markt met alle specerijen, het huis van Rimbaud, de slager die de gieren voert of het bezoek aan een traditioneel Harari huis. Je komt ogen te kort als je door de straatjes slentert die vol staan met naaimachines en specerijen. Deze stad is de bakermat voor de qat. Vooral de mannen zijn verslaafd en liggen laveloos in de goot. ’s Avonds is er de mogelijkheid om mee te gaan naar het voeren van de hyena’s. Mocht je dat al een keer willen, dan is hier je kans.

Dag 17: Ontmoet de lokale bevolking onderweg
We reizen met een minibus van Harar naar Awash National Park met de bekende watervallen. Ook vandaag valt er weer genoeg te beleven en stoppen we regelmatig om de benen te strekken en wellicht de bevolking uit de kleine dorpjes te ontmoeten. Overnachten doen we in het Awash National Park. Een grote waterval met de krokodillen ligt beneden te wachten op vis. Met het ruizen van de waterval vallen we in slaap om de volgende ochtend misschien een vogelexcursie te maken.

Dag 18: Een ochtend in Awash park
Awash National Park staat bekend om zijn vele vogels en zoogdieren. Ga je mee vroeg in de ochtend om de vogels te spotten? De kleine Dik-Dik is vaak onder de struiken te vinden en in dit park zit de grootste populatie Oryx. Durf jij het aan om bij de rivier de krokodillen te bewonderen die wachten op een portie vis? Daarna rijden we richting Addis Abeba om ons klaar te maken voor de vlucht.

Dag 19: Home sweet home
De reis “stammen in zuid Ethiopië” loopt ten einde. In de ochtend zullen we aankomen in Amsterdam en wordt het tijd om de vele foto’s en verhalen te rangschikken.
15 daagse reis
naar de stammen in Zuid Ethiopië
15 daagse reis: 25 juli 2022 t/m 8 augustus 2022
Prijs: € 2895,–
Wat is inclusief:
- internationale retourvlucht Amsterdam – Addis Abeba
- alle transfers van en naar het vliegveld
- alle overnachtingen op basis van een 2-persoonskamer inclusief ontbijt
- het vervoer volgens programma met 4WD en minibus in Addis Abeba
- entree Mago National Park
- het vervoer naar de excursies
- bezoek aan een koffieplantage
- alle boeking- en organisatiekosten
- nederlandse reisbegeleiding tijdens de hele reis
- Bij verlenging
- nationale vlucht naar Dire Dawa
- bezoek aan museum bij Railway station en markten
- Entree Awash National Park
Wat is exclusief:
- alle lunch, diners en consumpties (± € 150,– per week)
- entree en gidsen bij de excursies
- fooien (± € 100,–) met de bedoeling om de lokale bevolking te steunen
- daarnaast moet je denken aan visum en vaccinaties
- maar ook een reisverzekering met werelddekking (verplicht)
- persoonlijke uitgaven, denk hierbij aan drankjes en de souvenirs
- ten slotte het garantiefonds € 15,–
Wat is er nog meer aan info over de reis naar Zuid Ethiopië:
- een paklijst wordt per mail verstuurd. Denk er aan om zo weinig mogelijk bagage mee te nemen, daarom vragen we niet meer dan max. 15 kg. De landcruisers hebben beperkte ruimte.
- de aanbetaling voor deze reis is € 500,–.
- wanneer je een éénpersoonskamer wilt dan is die op aanvraag en kost € 315,–.
- het minimum aantal deelnemers is 6.
- het maximum aantal deelnemers is 12
- het richtbedrag voor zakgeld is € 150, per week, maar houdt rekening met je eigen uitgavenpatroon.
- er wordt bij het begin van de reis een gezamenlijke uitgavenpot gemaakt
- bij verlenging
- een éénpersoonskamer is € 345,-
- het minimum aantal deelnemers is 6
Informatie paspoort voor de Zuid Ethiopië reis
Voor de reis naar Ethiopië heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Het is goed mogelijk om een visum te halen op het vliegveld in Addis Abeba en de kosten zijn op dit moment ± $50 of € 48,- en graag met gepast geld betalen. (Het is tijdelijk niet mogelijk om een visum op het vliegveld te halen.)Wil je het visum liever van te voren regelen? Het gemakkelijkste is een E-visum en kost $52. Dat kan je aanvragen als je hier klikt. Je kan ook contact opnemen met de ambassade in Brussel of een visumbureau. Je moet twee lege bladzijden in je paspoort hebben.
Vluchtschema bij de Zuid Ethiopië reis
Het is mogelijk om zelf je vliegticket te boeken. In overleg met Mayke Tours kan je geholpen worden en advies krijgen over de maatschappijen. Zowel Lufthansa, Ethiopia airlines als Turkish Airlines zijn maatschappijen waarmee wordt gevlogen naar Addis Abeba. Houdt er rekening mee dat bij minimaal 6 mensen de reis doorgaat.
Informatie voor de 50+ reis naar Zuid Ethiopië
Het is toegestaan om een bedrag tot een maximum van EURO 3000 in te voeren. Er mag niet meer dan 200 birr het land uitgevoerd worden. Belastingvrij invoeren is toegestaan tot: 200 sigaretten, 100 sigaren, 250 gr. tabak, 2 liter alcoholische drank en 1/2 liter parfum.
Wanneer er souvenirs worden uitgevoerd die antiek zijn dan heb je een exportpermit nodig.
Vaccinatie tegen cholera is vereist als je een land hebt bezocht dat door cholera is besmet binnen 6 dagen vóór aankomst in Ethiopië. In Ethiopië wordt malariaprofylaxe sterk aangeraden en neem goed muggenolie mee. Voor verder informatie en inentingen verwijzen we door naar de GGD Reisvaccinatie of de reisvaccinatie aan huis. Voor een volledige vaccinatie is het raadzaam om ruim een maand van te voren te beginnen. Breng medicijnen die je gebruikt en die je eventueel nodig kan hebben mee van huis.
Het Corona-beleid. We houden ons aan het advies van de RIVM. In Ethiopië houden we ons aan de richtlijnen die gelden voor Ethiopië.
Informatie reis Zuid Ethiopië voor kluppers
Ehiopië is een relatief veilig land. Ernstige misdaden zijn zeldzaam, maar toeristen moeten attent zijn op zakkenrollers en andere kleine diefstallen in de grote steden. Wees attent op markten, rondom busstations en grote publieke feesten.
Zwaarte van de reis naar Zuid Ethiopië
Om de kerstreis naar Ethiopië voor kluppers te maken wordt aangeraden een goede lichamelijke conditie te hebben. Het is een bijzonder land en er zijn dagen dat er veel gereisd wordt, maar tussendoor worden er ook wandeluurtjes ingelast. Het is afhankelijk van de streek die je bezoekt, maar je krijgt zonder meer veel indrukken te verwerken. De stroomvoorziening is niet altijd voor 24 uur aanwezig en de douche heeft niet altijd warm water, maar je beleeft Ethiopië met al zijn charmes. Een flexibele instelling is zeker nodig om alle ongemakken te overbruggen en indien je eraan twijfelt of een bepaalde reis voor je geschikt is, kan je gerust contact met Mayke Tours opnemen. 06-15041818.
.
We reizen met een eigen bus of coaster in het noordelijk gedeelte van Ethiopië. In het zuidelijk gedeelte, de Omo vallei, worden 4x4 wheel ingezet.
Maaltijden
Het kan gebeuren dat de maaltijden niet altijd op hetzelfde tijdstip zijn: we overleggen dit met de gids en chauffeur wat het beste uitkomt. Veelal wordt er samen gegeten omdat het aantal restaurantjes beperkt is, maar wanneer je liever zelf een restaurant opzoekt is dat uiteraard mogelijk. In veel Afrikaanse restaurants is een Europese maaltijd te bestellen.
Voor de lunch verzorgen we zelf vaak een picknick. Neem daarvoor een bord en kopje mee.
.
Overnachtingen met de reis naar Zuid Ethiopië
De hotels worden afgewisseld van eenvoudig tot luxe. Meestal zijn het middenklasse hotels, maar houdt er rekening mee dat de standaard anders is dan in Nederland. Wanneer je alleen boekt wordt je ingedeeld met iemand anders van hetzelfde geslacht. Echter wanneer er niemand anders is dan wordt verwacht dat je het er mee eens bent dat de meerprijs van éénpersoonskamer wordt gedeeld met Mayke Tours. Enkele overnachtingen waar we verblijven: Caravan hotel in Addis Abeba of in Awash National Park de zeer gezellige Awash Falls Lodge.
Er zijn een aantal single rooms beschikbaar en als je boekt krijg je vrij snel te horen of je daarop kunt rekenen.
Temperatuur in Zuid Ethiopië
De Omo vallei in Zuid Ethiopië heeft een ander klimaat dan het noorden van Ethiopië. De temperatuur in het grootste deel van Ethiopië is aangenaam en zelden komt het boven de 25 graden. In de avond koelt het in het noorden sterk af en kan het als koud ervaren worden. In het zuiden heb je het ook 's avonds niet fris. De nabijheid van de evenaar maakt dat de zon behoorlijk sterk is. De lager gelegen gebieden zoals de Omo vallei zijn behoorlijk warmer met temperaturen die soms boven de 30 graden komen.
Informatie over geld bij de reis naar Zuid Ethiopië
De lokale valuta is de Ethiopische Birr (ETB) verdeeld in 1, 5, 10, 25, 50 centen en 1 birr munt. Biljetten zijn beschikbaar in 1, 5,10, 50 en 100 birr, de wisselkoers in ongeveer 50 birr tegen 1 euro. Het gebruik van creditcard groeit, maar het gebruik is nog steeds zeer beperkt en zeker in het zuiden. Daarom wordt sterk aangeraden om óók cash geld mee te nemen. Er is bij veel banken of hotels te wisselen met euro's. Denk er om je pinpas te activeren voor in het buitenland.
Informatie bij het fotograferen in Zuid Ethiopië
Breng genoeg memory sticks en batterijen mee want de meeste reizigers maken veel foto's. Het fotograferen is in Zuid Ethiopië op de meeste plaatsen niet vrij. De stammen vragen voor iedere foto een kleine bijdragen en het is handig om van te voren de prijs af te spreken.
Het is meestal mogelijk om in de hotels accu’s op te laden, maar houdt er rekening mee dat er regelmatig stroomuitval is. De voltage is 220 volt, 50Hz. De stopcontacten zijn een andere maat dus neem een geschikte tussenstekker mee. Voor het gebruik van video camera’s wordt vaak een extra bedrag gevraagd dat kan oplopen van 2 tot 100 euro’s.
Informatie reis naar Zuid Ethiopië
Neem zo min mogelijk mee en zeker niet meer dan 15 kilo. Er is beperkte ruimte in de bus/ 4 wheel drive en de chauffeur is er iedere dag mee aan het sjouwen om boven op de auto te tillen. Het handigste is wanneer je een reistas of rugzak gebruikt, het is niet handig om een harde koffer mee te nemen.
Neem gemakkelijk zittende kleding mee, hele lichte kleren voor overdag en een jasje of een flees voor de ochtend en de avond. Houdt er rekening mee dat je in veel hotels kunt laten wassen.
Zakgeld bij de reis naar Zuid Ethiopië
Het advies voor zakgeld is wisselend maar als je rekent op € 150,- per week per persoon is dat voldoende, houdt rekening met je eigen uitgavenpatroon en de "feestavonden".
Een indicatie van de kosten
Ontbijt 100 tot 150 birr (bij de prijs inbegrepen)
Lunch 100 tot 150 birr
Diner 150 tot 300 birr
Koffie 20 birr
Water 15 birr
Soft drinks 15 birr
Lokaal bier 50 birr
1 fles lokale wijn 500 birr
1 fles geïmporteerde wijn is 700 birr
De prijzen kunnen verschillen in de streken.
Richtlijnen voor fooien
In restaurants is het normaal om een tip van 10 % te geven als het niet inclusief is.
Porter voor de bagage is 25 birr per tas.
Chauffeurs en gidsen is 1 euro per persoon per dag.
De festivals worden gevierd volgens de Ethiopische kalender (gebaseerd op de Julian kalender) en bevat 12 maanden van 30 dagen en een maand van 5 dagen en daardoor ben je volgens deze kalender in Ethiopië zeven jaar jonger. Wil je meer weten over de feestdagen in Ethiopië klik dan hier.
Voorafgaand aan de reis is er altijd een kennismakingsdag, zodat je je reisgenoten die meegaan met de reis naar Zuid Ethiopië kan ontmoeten en tevens zal ik op zo’n dag de reis doornemen en vragen beantwoorden. Mocht je meer informatie willen hebben dan kan je altijd contact opnemen. Via de mail of telefoon.
Boekenlijst Ethiopië
Reisboeken
Lonely Planet Ethiopië en Djibouti (Engels, Is ook in het frans te krijgen)
Bradt gids Ethiopië (Engels)
Te gast in Ethiopië Een klein pocketboekje met informatie in het Nederlands
Boeken om te lezen
Ine Andreoli heeft verschillende boeken geschreven. Zij heeft er drie jaar gewoond en gewerkt en reist nu regelmatig met haar man door Ethiopië. Haar man maakt de foto’s.
Enkele boeken van haar:
Ethiopië, ongekend anders
Ethiopie, Betam Kongo
Het land van de verbrande gezichten
Een ander boekje dat ik leuk vind is:
De oude kleren van de keizer, Nel Westerlaken
De drums van Timkat van Ada Rosman
Anbessa’s dochter van David van Reen
En als jullie een verzameling van boeken willen vinden?
De boekenlijst van Ine Andreoli heeft de titels van haar verzameling op haar website staan.
Praktische tip voor de reis naar Zuid Ethiopië voor Kluppers.
Indien je een digitaal dossier aanmaakt waarin je een scan van je paspoort, visa, e-ticket, medicijnen en andere belangrijke informatie kunt bewaren, mail dat dan naar jezelf zodat je ingeval van diefstal of verlies altijd kopieën hebt.
De dorpen in Zuid Ethiopië met zijn kleurrijke en bijzondere mensen zijn een kleurenpalet.
Wist je dat de grootste krokodillen van de wereld in het Chamo meer zwemmen?
Addis Abeba, de Nieuwe Bloem € 15,-
Een vijf uur durende excursie door het hart van Ethiopië . Ofschoon je nog niet lang in Ethiopië bent zul je al veel indrukken opdoen. Ten eerste breng je een bezoek aan het Nationale museum waar je uitleg krijgt over de verschillende keizers en de kroon van Keizer Haile Selassie kan bewonderen. En niet te vergeten Lucy de oudste mens die in een vitrine ligt. In de Khatedraal zijn de overblijfselen van Keizer Haile Selassie en zijn vrouw bijgezet. In het bijzonder zijn de prachtige gebrandschilderde ramen. Ten slotte ga je de Entoto heuvel op. Hier komen iedere dag de vrouwen met 40 kilo gesprokkeld hout op hun rug naar beneden om naar de markt te gaan en te gaan verkopen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad Addis Abeba. In het eerste en oudste hotel van Addis Abeba gaan we genieten van een lunch.
Boottrip op het Chamo meer ±€ 7,50
In een gedeelte van het Nech Sar National Park ligt het Chamo meer. Bij een vaartocht over het meer kan je de grote populatie nijlpaarden en krokodillen spotten. Er wordt gefluisterd dat er de grootste krokodillen ter wereld zijn. Maar ook reigers, visarenden en maraboes.
Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de prijs is en hoeveel mensen meegaan. Daarom plus-minus prijs.
Bezoek van de dorpen in Zuid Ethiopië
De kosten van de excursies naar de dorpen zijn soms verschillend. Het vervoer naar de dorpen is bij de prijs inbegrepen, maar de entree niet. Ook is er een verplichting om een lokale gids mee te nemen. De gids geeft uitleg over de leefwijze van de stam en je kan alle vragen stellen. Daarbij is het handig om de gids te laten vertalen wanneer je iets wilt vragen aan de stamleden. Reken tussen de € 5,- en €7,50 per persoon per dorp. Dat ligt aan het aantal deelnemers.
De markten zijn vrij toegankelijk en het vervoer er naar toe is bij de prijs inbegrepen. Het kan echter voorkomen dat een stamhoofd heeft bedacht om een entree te heffen voor een bezoek.
In de Omo vallei bezoek je: Dorze dorp, Konso dorp, Hamar dorp, Dassanech dorp, Mursi stam, Karo stam, Nyangatom stam, Arbore stam, Borana stam en de Sidamo stam. Bij verschillende van deze stammen is zeker geen entree.
Kijk bij de Mursi stam voor meer informatie van deze stam.
Dag 1: Addis Abeba wacht op je
Vanuit Amsterdam vlieg je naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.
Je wordt opgehaald op Bole International Airport en naar het hotel gebracht. Een eerste kennismaking met de miljoenenstad. Ethiopië is ongeveer 26 keer Nederland en heeft 112 miljoen inwoners waarvan er 5 miljoen mensen in Addis Abeba wonen.
Dag 2: Iedere dag 40 kilo sprokkelhout op je rug
Nadat je rustig de ochtend hebt doorgebracht, stappen we tegen elf uur in de bus om kennis te maken met Addis Abeba. Een bezoek aan het National Museum met het skelet van Lucy, de oudste gevonden mens. We gaan naar de Kathedraal waar keizer Haile Selassie en zijn vrouw liggen begraven en bezoeken de Entoto heuvel met een prachtig uitzicht. Hier ontmoet je de vrouwen die wel 40 kilo bossen takken op hun rug sjouwen om op de markt te verkopen.
Dag 3: Abijatta Shalla meer met 1000 flamingo’s
Op een prachtige route rijden we naar Langano. Onderweg wordt een stop gemaakt bij het Ziway meer en genieten we van het uitzicht en de vogels. In de Sabana lodge staan de strandstoelen klaar en kan je een duik nemen in het meer. ’s Middags is het mogelijk om een wandeling in het Abijatts – Shalla National Park bij het Chitu-meer. Een ondiep gekleurd kratermeer waar flamingo’s van dichtbij zijn te bewonderen. Hier schijnt de gloed van soms wel 10.000 flamingo’s over het water.
Dag 4: Het leefgebied van de Dorze stam
We stappen in onze 4-WD-auto’s omdat veel stammen in Zuid Ethiopië alleen via zandwegen zijn te bereiken. In de middag rijden we door de Guge Mountains, het leefgebied van de Dorze stam. Een enthousiaste bewoner laat ons de leefwijze van de Dorze zien en vertelt over de huttenbouw. Zij maken koekjes van de stam van een bananenboom. Vanwege de schaarse landbouwgrond is men rond 1900 overgegaan op weven. In heel Ethiopië is hun weeftechniek bekend en langs de kant van de weg staan kraampjes met geweven producten. De Dorze zijn de vervaardigers van de nationale kledij van Ethiopië. De Shemma, een zeer fijn geweven witte doek, wordt gedragen bij kerkbezoek. Opvallend zijn de hoge Dorze-hutten tot wel 12 meter hoog in de vorm van een bijenkorf en gemaakt van organisch materiaal.
Dag 5: Van Dorze naar Jinka en afsluiten met een biertje op de Key Afar markt
Een dag waarin we op tijd vertrekken met een picknick onderweg.
Onderweg komen we de mensen tegen die uit de bergen en afgelegen dorpjes naar de Key Afar markt lopen om hun waar te verkopen of de wekelijkse boodschappen te doen. Een kleurrijke markt bezocht door vele stammen zoals de Hamar, Banna en Ari. Ook de Tsamai stam is hier regelmatig te zien. De Tsamai mannen hebben kleurrijke oorbellen en kettingen, versieren hun benen en proberen meisjes het hof te maken. De markt is ook een prima mogelijkheid om souvenirs te kopen. Een dag met een gouden randje! We kijken hoe we de dag zo goed mogelijk kunnen indelen.
Dag 6: Een schoteltje in de onderlip als teken van schoonheid
Vandaag staat de dag in het teken van de Mursi stam. De jeeps banen zich een slingerweg door het Mago National Park. De Mursi vrouwen hebben een schoteltje in de onderlip, een teken van schoonheid, terwijl ze hun hoofd versieren met diverse attributen. Voor een paar Birr poseren ze voor een mooi plaatje. Ook versieren meisjes hun lichaam met inkepingen met allerlei motieven.
De Mursi stam zijn een bijzonder fotogenieke stam, die je wilt zien als je in Zuid Ethiopië bent. ’s Middags is er een bezoek aan de Ari stam.
Dag 7: M & M Museum en Markt
Het kleine lokale museum geeft het leven weer van de lokale bevolking uit de Omo-vallei. De onderwerpen en voorwerpen zijn gewijd aan het behoud van bepaalde aspecten van de traditionele stammenleven. Het museum ligt boven op een heuvel met een prachtig uitzicht over de stad Jinka.
Onderweg naar Turmi bezoeken we de Dimeka markt. In de ochtend komen mensen uit de bergen en afgelegen dorpjes naar de Dimeka markt om hun waar te verkopen of de wekelijkse boodschappen te doen. Een kleurrijke markt bezocht door verschillende stammen zoals de Hamar, Banna en Bashada. Als het lukt brengen we een bezoek aan de ‘Bull jump’ ceremonie vanuit onze slaapplek Turmi.
Dag 8: De body painting van de Karo stam
De Karo stam waar nog ongeveer 1000 stamleden van zijn is de kleinste stam in aantal. In de Lower Omo vallei aan de oevers van de Omo rivier ligt het dorpje Kolcho. Hier leeft deze stam nog in een traditionele manier . De Karo is bekend om zijn body painting en van jongs af aan leren de kinderen de motieven. De kleuren die ze gebruiken zijn rechtstreeks uit de natuur. Wit wordt verkregen uit gips en geel uit een mineraal gesteente. Het mengsel wordt met een beetje water aangemaakt en met een geschikt stokje op het gezicht aangebracht. Onderweg passeren we de Nyangatom stam in Kangatan.
Dag 9: De Dassenech zien er prachtig uit
In de Omorate leeft de Dassenech stam. In een uitgeholde boomstam steken we de rivier over en aan de overkant popelen de mensen om gefotografeerd te worden. Hun versieringen bestaan uit mooie gekleurde kralen in allerlei kleuren. Ze zien er prachtig uit. ’s Middags is er markt in Turmi. De markt wordt veel bezocht door de Hamar stam met bijzondere haardrachten waar veel aandacht aan wordt besteed. De rokken zijn gemaakt van koeienhuid en afgezet met kalikralen. De kleurrijke stam komen we overal tegen. We bezoeken een dorpje waar we uitleg krijgen van de gids die ons alles verteld over de leefwijze en de huttenbouw.
Dag 10: De Arbore en de Hamar stam ontmoeten
Na het ontbijt stappen we in de auto’s en gaan we de Arbore stam bezoeken. De Arbore stam bestaat uit circa 25.000 mensen en ook deze stam is prachtig uitgedorst met veel kralen kettingen. In en rondom Turmi is tevens het leefgebied van de Hamar stam. Het is de grootste stam in dit gebied. We komen onderweg vaak Hamar mensen tegen als ze terugkomen met hun vee. Hamar zijn nomadische veetelers.
Dag 11: De Konso stam
De Omo-vallei is het leefgebied van vele opmerkelijke stammen. Vandaag bezoeken we de Konso stam. Hun dorp ligt op een heuvel en is beschermd door een hoge wal van takken. De hutten hebben een totaal andere bouw dan die van de andere stammen. De Konso stam kent een afwijkende levensstijl: als enige stam in de vallei hebben zij een terrascultuur. Bekend zijn de konso’s vooral om hun ‘Waga’s’, graftotems in de vorm van houten voorouderbeelden. De gids vertelt ons er van alles over. We maken een wandeling door het dorp en rijden dan door naar Yabello.
Dag 12: Het zwarte goud in El Sod
Heb je zin om in de krater van Yabello het zoutmeer El Sod te bezoeken? Het is bloedheet in de krater, er kronkelt een steil pad naar beneden en bij het meer aangekomen voelt het aan alsof je in een snelkookpan staat. Je daalt ongeveer 400 meter naar beneden waar het zwarte goud wordt gewonnen. De mannen staan in het zoutmeer en halen het zwarte zout in grote brokken naar boven. De ezeltjes die klaar staan vervoeren het verder tegen de steile helling naar boven. In dezelfde regio woont de Borana stam. Deze stam staan bekend om de diepe traditionele waterputten. Zij zijn de belangrijkste waterbron voor vee en consumptie in het droge seizoen. De putten zijn bekend als de Singing Wells.
Dag 13: De beste koffie ter wereld
Zo langzamerhand komen we aan het einde van onze reis. Wij rijden van Yabello naar Yirgalem. Dwars tussen de koffieplantages door waar we zeker stoppen bij de Sidamo stam en een koffieplantage bezoeken. Ethiopië is de geboorteplaats van koffie. Het land produceert enkele van de beste koffiesoorten ter wereld. Ben je er klaar voor om een expert in Ethiopische koffie te worden?
Dag 14: De maraboes wachten op de visafval
Nu we de Omo-vallei verlaten merk je dat de bevolking weer verandert.
Het Hawassa-meer is zeer visrijk. Iedere ochtend gaan de vissers vroeg het meer op om tilapia binnen te halen. Als de kinderen de vis schoonmaken wachten de maraboes op visafval. We maken een wandeling langs het noordelijk deel van het meer om vogels te spotten en een vissersdorp te bezoeken. In de avond komen we aan in de stad Addis Abeba.
Dag 15: Een tas vol herinneringen
De reis “Zuid Ethiopië met kluppers” loopt ten einde. Vandaag kom je aan in je thuisland. Vele ervaringen rijker en een tas vol herinneringen. Mayke Tours hoopt je nog eens te mogen begroeten op een van haar reizen met Klup. In de ochtend kom je aan in Amsterdam.
Home sweet home.
Hoe leuk kan het zijn als je het oosten van Ethiopië ook gaat ontdekken. De mensen die kiezen voor verlenging vertrekken vandaag naar Harar.
Een vlucht van Addis Abeba naar Dire Dawa. Voordat we in Harar aankomen bezoeken we het stationnetje van Dire Dawa. Het treinstation in Dire Dawa was het enige formele tussenstation op de spoorlijn die opereerde van Djibouti aan de kust naar Addis Abeba in de Ethiopische hooglanden. De spoorlijn die werd aangelegd en geëxploiteerd tijdens het bewind van keizer Menelik II en werd voltooid in 1929. Het stationnetje is nu een museum.
Het hart van de qat-wereld in Ethiopië is in het oosten in Awaday. Iedere dag is er een markt waar een bloeiende handel in qat is dat bestemmingen in Djibouti en Somaliland heeft. Het is een legale drug in Ethiopië, een stimulerend middel dat door velen wordt gebruikt: chauffeurs, studenten en docenten, om er maar een paar te noemen.
Dag 16: De smalle straatjes van Harar
Een stadswandeling door de smalle straatjes met de gekleurde huizen mag niet ontbreken.De markt met alle specerijen, het huis van Rimbaud, de slager die de gieren voert of het bezoek aan een traditioneel Harari huis. Je komt ogen te kort als je door de straatjes slentert die vol staan met naaimachines en specerijen. Deze stad is de bakermat voor de qat. Vooral de mannen zijn verslaafd en liggen laveloos in de goot. ’s Avonds is er de mogelijkheid om mee te gaan naar het voeren van de hyena’s. Mocht je dat al een keer willen, dan is hier je kans.
Dag 17: Ontmoet de lokale bevolking onderweg
We reizen met een minibus van Harar naar Awash National Park met de bekende watervallen. Ook vandaag valt er weer genoeg te beleven en stoppen we regelmatig om de benen te strekken en wellicht de bevolking uit de kleine dorpjes te ontmoeten. Overnachten doen we in het Awash National Park. Een grote waterval met de krokodillen ligt beneden te wachten op vis. Met het ruizen van de waterval vallen we in slaap om de volgende ochtend misschien een vogelexcursie te maken.
Dag 18: Een ochtend in Awash park
Awash National Park staat bekend om zijn vele vogels en zoogdieren. Ga je mee vroeg in de ochtend om de vogels te spotten? De kleine Dik-Dik is vaak onder de struiken te vinden en in dit park zit de grootste populatie Oryx. Durf jij het aan om bij de rivier de krokodillen te bewonderen die wachten op een portie vis? Daarna rijden we richting Addis Abeba om ons klaar te maken voor de vlucht.
Dag 19: Home sweet home
De reis “stammen in zuid Ethiopië” loopt ten einde. In de ochtend zullen we aankomen in Amsterdam en wordt het tijd om de vele foto’s en verhalen te rangschikken.
