Ethiopië

De rijke cultuur van het noorden,
het Timkatfestival én
bijzondere vulkanische landschappen in Danakil.

Een pracht reis al zeg ik het zelf en hier kan je niet omheen. Deze groepsreis naar Noord Ethiopië en de Danakil woestijn is een zeer bijzondere reis. Heb je veel liefde voor reizen en wil je meer zien van Ethiopië dan de toeristische hoogtepunten? Dan is dit je kans.

Timkat festival

Je reist door het Noordwesten en al gauw maak je het uitbundige Timkat festival mee in Bahir Dar. Tijdens de kleurrijke Timkat-processie wordt een replica van de Ark van het Verbond door Bahir Dar gedragen. Zingende en dansende mensen begeleiden de processie waar de Tabot op het hoofd van een belangrijke priester wordt gedragen. Het is twee dagen feest en kom je de processie op vele plekken tegen. Kortom Timkat is hèt belangrijkste feest in Ethiopië.

Trekking

Je loopt in een gemakkelijke driedaagse wandeling rondom Lalibela in het Basalt gebied. Op de trekking overnacht je in tukuls op het Meket-plateau waar door de lokale bevolking de slaapgelegenheid en diner worden verzorgd. Het is op deze manier gemakkelijk contact te maken met de bevolking die ook zeer nieuwsgierig naar ons kijken. Bovendien is het gemakkelijk om de werkelijke leefwijze op het platteland te zien. Maar ook een duizelingwekkend uitzicht naar het westen en zuiden over de bergen. Hier komen de Gelada Baboons regelmatig een kijkje nemen. Weinig toeristen gaan deze route en als je liever niet loopt is het mogelijk om een paard te huren en een Ethiopiër die je de hele dag vergezelt.

Lalibela

Maar je bezoekt ook uitvoerig het achtste wereldwonder Lalibela. Hier is het orthodoxe geloof zeer zichtbaar. Een elftal rots kerken die verdeeld zijn in twee groepen kun je bezichtigen en de geur van wierook ruiken. Een bijzonder moment is het wanneer je door de  ondergrondse gangen loopt, die de kerken met elkaar verbinden. Het tromgeroffel als het gezang van de kerkgangers zorgen voor een mystieke sfeer, die je gedurende je rondreis door Ethiopië zeker bij zal blijven.

Wanneer we zijn uitgerust gaan we naar de woestijn Danakil depression in het Afar gebied.
Danakil Ethiopië

Danakil is een gebied waar velen van dromen,
dat noem ik dan een droomreis.

Eerst rijden we vanuit Mekele met een 4WD naar het Danakil gebied. In Bere Ale hebben we een trationele lunch en daarna gaan we met de lokale gids door een droog landschap naar Hamedela.

Dalol

De groen-geel-oranje-rood gekleurde zwavelvelden van Dalol zijn oogverblindend. De kleuren van de mineralen, de werkende formaties zijn een “must see” en een onvergetelijke ervaring. Een echte natuurlijke parel.

Zoutformaties

Al eeuwen wordt er zout gewonnen in de Danakil woestijn in de Hoorn van Afrika, en hier zal je de Afar bevolking ontmoeten. Werkelijk fascinerend om te zien hoe de jonge mannen iedere dag weer met de hand klompen zout hakken en op de kamelen laden. Iedere zoutplak weegt ongeveer 6 kg en een kameel kan 30 blokken dragen. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking. De zoutkaravanen lopen naar Mekele en kom je regelmatig tegen in het heetste en diepste punt van Ethiopië. De temperaturen lopen soms hoog op, maar in december en januari zijn de temperaturen het beste te verdragen. Danakil depression is een gebied dat zich op 100 meter onder zeeniveau bevindt en de heetste plek in Ethiopië is, maar desondanks de moeite waard om eens in je leven naar toe te reizen.

Erta Ale krater

Vervolgens gaan we dwars door de lava-woestijn naar de werkzame krater de Erta Ale.  Vroeg in de avond gaan we lopend naar het enorme spektakel van de vulkaan waar we overnachten onder de sterrenhemel. Vanaf de kraterrand is het spectaculair om te zien hoe de hete magma actief is. Dit is de meest actieve vulkaan van Ethiopië en een van de vier vulkanen ter wereld met een lavameer op de top. Machtig om te zien. Maar het hele landschap van de Danakil depressie is uniek!

De volgende dag nemen we ‘s middags een bad in één van de vele meren in Danakil Depression, het meer Afrera. Op deze plaats heeft het meer een zoutgehalte waar je bijna niet kan zwemmen, maar blijft drijven. Het meer wordt gevoed door warmwaterbronnen die liggen verscholen tussen de bomen en is een mooie gelegenheid om het vuil van de woestijn van je af te spoelen.

Op het einde van de reis rijden we via Semera naar Awash om het “wild life” van Awash National Park te spotten. Het nationaal park Awash bevindt zich in het noordelijke gedeelte van de Grote Riftvallei in Ethiopië. Het is in 1966 als eerste nationale park van Ethiopië opgezet, ter bescherming van de 81 soorten zoogdieren en 453 soorten vogels die er voorkomen. Hier nemen we afscheid van onze onvergetelijke reis door Ethiopië.

Een reis voor échte reizigers!

Emiel schreef na de reis in januari 2018:
“Beste Mayke,
Bedankt voor de exclusieve reis die ik met jou heb kunnen meemaken met veel variatie, van meerdaagse wandelingen in de bergdorpen, de unieke kerken van Lalibela tot de kleurrijke streken in de Danakilwoestijn.
Deze reis met al die speciale oorden kan enkel met goede voorbereiding en kennis van het land en jij hebt dit alles in een prachtige reis samengebracht. Niemand anders kan deze reis zo aanbieden.
Nogmaals dank voor alles, Emiel.”

En Emiel heeft een mooie album van deze reis gemaakt en die mag je bekijken. Emiel Ethiopië.

Danakil

21 DAGEN NAAR NOORD ETHIOPIË EN DANAKIL

VAN 15 JANUARI T/M 4 FEBRUARI 2019 € 3445,–

DAGPROGRAMMA

DATUM EN PRIJS

INFORMATIE

BOEKEN >

HOME

Wil je een indruk krijgen van het Timkat festival klik dan HIER.