Festivalreis!
Een rondreis in Ethiopië en het Timkat festival beleven?
- Hoogtepunten
- Dagprogramma
- Datum en prijs
- Informatie
- Excursies
- Boeken
- Foto's
- Printversie dagprogramma
Een rondreis in noord Ethiopië is niet zomaar een reis. Het wordt niet voor niets het mooiste land van Afrika genoemd. Je beleeft het Timkat festival van dichtbij. Een onvergetelijke en unieke rondreis in Ethiopië. Je droomreis wordt nu werkelijkheid!
Waarom juist deze rondreis in Ethiopië:
- Ontmoet de vrouwen op de Entoto heuvel
- Beleef het kleurrijke Timkat-festival in Bahir Dar
- Maak een trekking langs de dorpjes in het Basaltgebied
- Koning in de kastelen van Gondar
- Wandel met de bavianen in de Simien Voutains
- Bezoek de rotskerken in Lalibela
- Kleine groepen max. 12 personen
Let op: deze reis is mét en zonder trekking te maken.
Al jaren op een rij maak ik deze bijzondere reis.
Dansende en zingende menigte bij de Timkat processie
Timkat is hèt belangrijkste feest in Ethiopië. Het gaat terug naar bijbelse tijden: de Ark des Verbond, de kist waarin de twee stenen tafelen met de Tien geboden lagen. Jaarlijks bracht de hogepriester het zoenoffer voor de zonden van het volk door bloed van een onschuldig lam op de Ark te sprenkelen. In het Christendom staat de Ark voor het offer van Jezus, als offerlam voor de zonden van de wereld. De Ark zou vernietigd zijn bij het instorten van de eerste tempel, maar wellicht onder de tempel zijn verborgen. Anderen beweren dat de Ark in Ethiopië terecht is gekomen. Tijdens de kleurrijke Timkat-processie wordt een replica van de Ark des Verbond door Bahir Dar gedragen. Zingende en dansende mensen begeleiden de processie waar de Tabot (replica van de tafelen) op het hoofd van een belangrijke priester wordt gedragen. Het is twee dagen feest en de processie kom je op meerdere plekken in de stad tegen.
Toegankelijke trekking door dorpjes op het Basalt-plateau
De natuur rond Lalibela is schitterend en het uitzicht duizelingwekkend. Hier in het Ethiopisch hoogland leven de Gelada-bavianen, de enige apensoort die gras eet. Ook ervaren we de leefwijze op het platteland. Je loopt drie dagen in het Basaltgebied en overnacht in tukuls, waarbij de lokale bevolking het diner verzorgt. Hierdoor is het gemakkelijk om contact te maken met de bevolking, die trouwens ook heel nieuwsgierig naar ons is. De trekking zelf is een gemakkelijke wandeling. Weinig toeristen gaan deze route en als je liever niet loopt is het mogelijk een paard te huren, begeleid door een Ethiopiër.
Let op: Of ga je niet wandelen maar de route volgen via de kastelen van Gondar?
In de rondreis in Ethiopië verken je de rotskerken van Lalibela.
In de dertiende eeuw was Lalibela de hoofdstad van het Ethiopische rijk en nog steeds is het met Aksum de belangrijkste heilige plaats. Het orthodoxe geloof is zeer zichtbaar. Beroemd zijn de rotskerken die koning Lalibela in de twaalfde eeuw liet bouwen na een bezoek aan Jeruzalem. De elf rotskerken kun je bezichtigen en de geur van wierook ruiken. Heel bijzonder is het lopen door de ondergrondse gangen die de kerken met elkaar verbinden. Het tromgeroffel en het gezang van kerkgangers zorgen voor een mystieke sfeer die ook kenmerkend zal zijn voor de verdere rondreis Ethiopië.
De rondreis in Ethiopië is niet zomaar een reis!
Ethiopië moet je zien, Ethiopië moet je beleven, Ethiopië moet je ruiken!
Ik vind het leuk om te fotograferen. Heb je zin om mijn album te bekijken?
Plaatsen waar we slapen:
Dag 1/2: Addis Abeba
Dag 3: Debre Markos
Dag 4/5: Bahir Dar
Dag 6/7/8: Trekking
Dag 6A/7A/8A: Gondar en Debark
Dag 9/10/11/12: Lalibela
Dag 13: Vlucht naar Addis Abeba
Dag 14: Home sweet home

Dag 1: Op weg naar Addis Abeba
Voor de rondreis Ethiopië met het Timkat festival vlieg je van Amsterdam naar Addis Abeba. In Addis Abeba op het vliegveld staat Mayke op jullie te wachten. Daarna is het nog een half uurtje rijden naar het hotel. Nadat je bent ingecheckt begin je aan de welverdiende nachtrust.

Dag 2: Ontmoet de vrouwen op de Entoto heuvel
Vandaag ga je kennismaken met Addis Abeba. In de stad, de hoofdstad van Ethiopië, wonen mensen uit verschillende regio’s. Ethiopië heeft een jonge explosief groeiende bevolking (33 milj in 1983 en 112 milj nu). De belangrijkste talen zijn Afaan, Oromo en Amhaars. Maar in totaal worden er ±80 verschillende talen gesproken.
Nadat je rustig de ochtend hebt doorgebracht, stappen we rond 11 uur in de bus om Addis Abeba te verkennen. We bezoeken de Kathedraal waar keizer Haile Selassie en zijn vrouw zijn begraven. Ook gaan we naar het National Museum met Lucy, de oudste mens. Op de Entoto heuvel heb je een prachtig uitzicht en ontmoet je de lokale vrouwen met bossen takken op hun rug, een indrukwekkend gezicht.

Dag 3: Een kleine wandeling naar de Portugese brug
Na het ontbijt gaan we beginnen aan onze rondreis in Ethiopië. Na een paar uur rijden stoppen we om de benen te strekken en lopen we naar de Portugese brug. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de Blue Nile Gorge. De Nijl kronkelt zich een weg door een nauwe kloof, soms wel 1000 meter diep. Het is mogelijk om een wandeling te maken langs de kloof met een spectaculair uitzicht. Daarna rijden we door naar Debre Markos.

Dag 4: Het Timkat festival in Bahir Dar
We komen bijtijds aan in Bahir Dar zodat we alvast kennis kunnen maken met de stad, die Ethiopiërs de ‘Riviëra’ noemen. Hier bevindt zich de bron van de Blauwe Nijl maar ook het grootste meer van Ethiopië, het Tana meer. Na de lunch gaan we de processie van het Timkat festival beleven. Een stoet zingende en dansende mensen vergezelt de Tabot (de Ark des Verbonds) die op het hoofd van een priester wordt gedragen. Vrolijk gekleurde parasols beschermen het heiligdom tegen de zon. Priesters in hun mooiste gewaden. Een uitbundig feestvierende bevolking, zingend en begeleid door trommels. Dit is het allerbelangrijkste feest in Ethiopië dat officieel maar liefst 2 dagen duurt. Kortom adembenemend.

Dag 5: De menigte juicht om een paar druppels water op te vangen.
Vroeg in de ochtend komen gelovigen bijeen op een groot weiland en luisteren naar de toespraken van de bisschop. De priesters maken zich klaar om de menigte te dopen. Dat vindt grootschalig plaats met grote “brandslangen”. De menigte juicht om een paar druppels water op te vangen, waardoor hun zonden worden afgewassen.
Na dit feestgedruis maken we ons klaar om een bezoek te brengen aan het Zeghe Peninsula eiland op het Tana meer. Eén van de kleurrijkste kerken gaan we bezoeken: de kerk Ura Kidane Mihret. De muren zijn versierd met talrijke muurschilderingen tot 250 jaar oud. Op het eiland is een kleinschalige ceremonie waar je de priesters en lokale mensen ontmoet en samen het Timkat viert. Ten slotte ontmoeten we lokale vissers met hun zelf gemaakte papyrusrietboten op het meer. Kortom, een dag met een gouden randje.

Keuze programma
Let op: Hier kan je kiezen om geen wandeling te doen, maar naar de stad Gondar en Debark te gaan. De beschrijving wordt aangegeven met 6A en 7A en 8A en 9A.

Dag 6: Vandaag begint de 3-daagse wandeling
We vertrekken vroeg in de ochtend en rijden vier tot vijf uur naar Werkhaye. Daar halen we het permit op en later ontmoeten de lokale gids die ons tijdens de trekking begeleidt. Bovendien staan de ezels klaar om de bagage te vervoeren. We lopen in ongeveer drie uur naar Mequat. De lokale bevolking heeft een guesthouse waar de bedden zijn gespreid. De tafel en stoelen staan klaar met koekjes die ze voor het bezoek hebben gebakken. Overnachten is in een tukult, net zoals de lokale bevolking.

Dag 6A: Een wandeling van een uurtje
We steken de Portugese brug over die rond 1620 is gebouwd en ontworpen door een Portugese architect. Lopend gaan we de Blue Nile Falls bezoeken. Een wandeling van een uurtje brengt ons bij de Tiss Isat waterval, de grootste waterval van Ethiopië. Hoewel de waterval niet meer zo groot is als voorheen. Een hydro-elektrische station stuwt een groot deel van de stroom uit de watervallen op en daardoor is er minder water aanvoer. Een tochtje over een zijarm van de Nijl brengt je naar de bus om de reis verder te beleven.’s Middags rijden we door een schitterend landschap naar Gondar.

Dag 7: De uitzichten zijn overweldigend
Een bijzondere trekking met prachtige vergezichten en glooiende bergen in het basaltgebergte rondom Lalibela. We maken kennis met de lokale bevolking. Ook hopen we de Gelada bavianen tegen te komen. Dit is een beschermde diersoort, die alleen in Ethiopië voorkomt en als enige apensoort gras eten. De uitzichten zijn overweldigend en de bevolking laat je zien hoe het leven op het platteland is. We overnachten in een dorpje waarbij vrouwen uit het dorp de slaapplaatsen gereed maken.
Overigens zijn de wandelingen in dit glooiende gebergte voor een gemiddelde wandelaar goed te doen. Weinig toeristen gaan deze route en als je liever niet loopt is het mogelijk een paard te huren, begeleid door een Ethiopiër.

Dag 7A: De kastelen van Gondar
In de 17e en 18e eeuw was Gondar de hoofdstad van het land. Koning Fasilades gaf opdracht om kerken en kastelen te bouwen die door Unesco zijn gerestaureerd en op de lijst gezet. Maar zeker ook de Debre Birhan kerk met zijn prachtige schilderingen zijn de moeite waard om te bezoeken. De kerk is gebouwd op het einde van de 18e eeuw en heeft vele bijbelse voorstellingen op de muren en het plafond is met engelen met grote ronde ogen beschilderd.
Een korte rit brengt ons van Gondar naar Debark in de Simien Mountains.

Dag 8: Sprookje uit duizend-en-één-nacht
Deze derde trekkingdag wordt een dag genieten! Net als de herdersjongens met hun vee lopen wij over herderspaden in een rustig tempo naar Wajela, een sprookje uit duizend-en-één-nacht. De lunch is niet alleen lekker maar ook met een prachtig uitzicht. In Wajela bereiden bewoners voor ons een heerlijke maaltijd. Bij het kampvuur zingen zij Ethiopische liedjes. We overnachten in Wajela.

Dag 8A: De Gelada bavianen in de Simien Mountains
De Simien Mountains zijn één van de mooiste berglandschappen van Afrika. Hier is het mogelijk om een korte wandeling te maken met een gids. Je kunt genieten van de prachtige panorama’s over de bergen maar ook vrijwel zeker dat je de Gelada bavianen ontmoet.
Vervolgens maken we een korte rit van 90 kilometer om in Gondar te gaan slapen.

Dag 9: Ontmoet de lokale mensen
Na een uur wandelen en een spectaculair uitzicht komen we bij de grote weg waar we worden opgehaald. Voordat we in Lalibela zijn, bezoeken we één van de oudste rotskerken. Wanneer het mogelijk is ontmoeten we de priester met het Lalibela-kruis (dit is in overleg). Na de trekking wil je wellicht genieten van een Ethiopische koffieceremonie of een terrasje doen met heerlijk vruchtensap.

Dag 9A: Dwars door een prachtig landschap
Van Gondar naar Lalibela is een lange rijdag, maar het zal niet vervelen. We rijden dwars door prachtig berglandschap en af en toe zullen we stoppen om de benen te strekken. Restaurantjes zijn niet te vinden en daarom zorgen we dat we kunnen picknicken die we met z’n allen klaarmaken. De dorpjes langs de kant van de weg geven je het gevoel in een andere wereld te zijn en voordat het donker is bereiken we Lalibela.

Dag 10: Het wereldwonder Lalibela
Lalibela, het achtste wereldwonder! Het bergstadje is ongeveer 900 jaar geleden gesticht door koning Lalibela. Hier zijn onder andere 11 spectaculaire kerken met hulp van engelen gebouwd. Een waarachtig wereldwonder! De kerken bevinden zich ondergronds en zijn gedecoreerd met fresco’s. Via een uniek gangenstelsel zijn de kerken met elkaar verbonden. Vroeger waren die allemaal toegankelijk. Lalibela is een bedevaartsoord waar jaarlijks 80.000 gelovigen van de Ethiopische Orthodoxe kerk komen. Orthodoxe Ethiopiërs willen immers één keer in hun leven Lalibela bezoeken. De kerken vormen een levend erfgoed waar elke dag een dienst is voor bedevaartgangers en belangstellenden.

Dag 11: Een glaasje wijn in Lalibela
Ook vandaag bezoeken we kerken in Lalibela. De kerken zijn verdeeld in drie groepen: een noordelijke, westelijke en oostelijke groep. De kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het stadje in om bijzondere huizen te bekijken: de ’tukuls’. Dat zijn ronde hutten van steen en de gids vertelt de bijzondere verhalen die hierbij horen. Later op de dag genieten we van de zonsondergang en wellicht een glaasje wijn bij mijn favoriete restaurant met een schitterend uitzicht.

Dag 12: Geniet van de rust en het leven van Lalibela
Een rustdag om zelf het stadje te bekijken en winkeltjes te ontdekken of de kerken te bezoeken. Lalibela is een plaats waar je ontzettend veel keuze hebt uit de lekkerste restaurantjes. Op zaterdag is er de grote marktdag en leuk om overheen te struinen. Een andere mogelijkheid is er om naar een rotskerk in de omgeving van Lalibela te gaan. Er zijn vele mogelijkheden in de rondreis naar Ethiopië.

Dag 13: De laatste inkopen in Addis Abeba
Vanuit Lalibela vliegen we naar Addis Abeba. Een korte vlucht en wellicht is er nog tijd om de laatste souvenirs in te kopen. Er zijn genoeg restaurantjes voor een afscheidsetentje en terug te kijken naar de rondreis in Ethiopië.
’s Avonds na je afscheidsdiner wordt je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Amsterdam.

Dag 14: Home sweet home
Vandaag kom je aan in je thuisland. Vele ervaringen rijker en een tas vol herinneringen. Mayke hoopt je nog eens te mogen begroeten op een van haar reizen. Aankomst in Amsterdam.
14 daagse rondreis in Ethiopië met het Timkat festival
Datum 2024: 15 januari t/m 29 januari
Prijs: € 2295,–
Wat is inclusief:
- internationale retourvlucht Amsterdam – Addis Abeba
- maar ook het transfers van en naar het vliegveld in Addis Abeba
- alle overnachtingen op basis van een 2-persoonskamer en ontbijt
- alle vervoer volgens programma met een minibus
- de Wollo-trekking inclusief gids en pakpaarden/ezels met begeleiders
- alle maaltijden tijdens Wollo-trekking 3x ontbijt, 3x lunch, 3x diner
- Vervoer en hotels met ontbijt in Gondar en Debark
- alle boekings- en organisatiekosten bij de rondreis in Ethiopië met het Timkat festival
- Nederlandse reisbegeleiding tijdens de hele reis
Wat is exclusief:
- alle overige maaltijden en consumpties (± € 150,– per week)
- entrees en gidsen bij Awash park, Lalibela kerken (± € 125,–)
- fooien (± € 100,–) met de bedoeling om de lokale bevolking te steunen
- daarnaast moet je denken aan visum en vaccinaties
- maar ook een reisverzekering (verplicht)
- persoonlijke uitgaven
- ten slotte het garantiefonds € 15,–
Wat is er nog meer aan info over deze rondreis in Ethiopië:
- een paklijst wordt per mail verstuurd. Denk er aan om zo weinig mogelijk bagage mee te nemen, daarom vragen we niet meer dan max. 15 kg.
- de aanbetaling voor deze reis is € 500,–.
- een éénpersoonskamer is op aanvraag en kost € 275,–.
- het minimum aantal deelnemers is 6 en het maximum is 12 deelnemers.
- het richtbedrag voor zakgeld is € 400, maar houdt rekening met je eigen uitgavenpatroon.
- er wordt bij het begin van de rondreis in Ethiopië een gezamenlijke uitgavenpot gemaakt
Ada Rosman schrijft over Ethiopië: “Ik vond het een van de meest fascinerende landen waar ik ooit in mijn leven ben geweest!!!” Wil je haar boek lezen: De drums van de Timkat een reis door Ethiopië.
Informatie paspoort voor een rondreis Ethiopië
Voor de rondreis naar Ethiopië met het Timkat festival heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Het is niet meer mogelijk om een visum te halen op het vliegveld in Addis Abeba. Het e-visum is eenvoudig te verkrijgen via Visum Je moet twee lege bladzijden in je paspoort hebben.
Vlucht rondreis Ethiopië
Het is mogelijk om zelf je vliegticket te boeken. In overleg met Mayke Tours kan je geholpen worden en advies krijgen over de maatschappijen. Zowel Lufthansa, Ethiopian Airlines als Turkish Airlines zijn maatschappijen waarmee wordt gevlogen naar Addis Abeba. Houdt er rekening mee dat bij minimaal 6 mensen de reis doorgaat.
Douane informatie voor de rondreis Ethiopië
Het is toegestaan om een bedrag tot een maximum van EURO 3000 in te voeren. Er mag niet meer dan 200 birr het land uitgevoerd worden. Belastingvrij invoeren is toegestaan tot: 200 sigaretten, 100 sigaren, 250 gr. tabak, 2 liter alcoholische drank en 1/2 liter parfum.
Wanneer er souvenirs worden uitgevoerd die antiek zijn dan heb je een exportpermit nodig.
Voor de permits in de rondreis naar Ethiopië zorgt Mayke Tours.
Informatie inentingen voor de rondreis Ethiopië
Vaccinatie tegen cholera is vereist als je een land hebt bezocht dat door cholera is besmet binnen 6 dagen vóór aankomst in Ethiopië. In Ethiopië wordt malariaprofylaxe sterk aangeraden en neem muggenolie mee. Voor verder informatie en inentingen verwijzen we door naar de GGD Reisvaccinatie of de reisvaccinatie aan huis. Voor een volledige vaccinatie is het raadzaam om ruim een maand van te voren te beginnen. Breng medicijnen die je gebruikt en die je eventueel nodig kan hebben mee van huis.
Veiligheid in Ethiopië
Ehiopië is een relatief veilig land. Ernstige misdaden zijn zeldzaam, maar toeristen moeten attent zijn op zakkenrollers en andere kleine diefstallen in de grote steden. Wees attent op markten rondom busstations en grote publieke feesten.
Mayke Tours bezoekt veilige gebieden en die niet in de oranje zone liggen. Samen houden we het veilig.
Informatie zwaarte van de rondreis Ethiopië
Om de rondreis Ethiopië te maken wordt aangeraden een goede lichamelijke conditie te hebben. Het is een bijzonder land en er zijn dagen dat er veel gereisd wordt, maar tussendoor worden er ook wandeluurtjes ingelast. Het is afhankelijk van de streek die je bezoekt, maar je krijgt zonder meer veel indrukken te verwerken. De stroomvoorziening is niet altijd voor 24 uur aanwezig en de douche heeft niet altijd warm water, maar je beleeft Ethiopië met al zijn charmes. Houdt er rekening mee dat je in de rondreis Ethiopië soms geen winkels zijn om USB sticks te kopen wanneer je te kort komt. Een flexibele instelling is zeker nodig om alle ongemakken te overbruggen en indien je eraan twijfelt of een bepaalde reis voor je geschikt is, kan je gerust contact met Mayke Tours opnemen.
Informatie over vervoer op de rondreis Ethiopië
We reizen met een eigen bus of coaster. De boot op het Tana meer valt onder excursie en is in de prijs inbegrepen. Echter de gids en entree niet.
Informatie maaltijden tijdens de rondreis Ethiopië
Het ontbijt is overal inbegrepen. Het kan gebeuren dat de lunch niet altijd op hetzelfde tijdstip is: we overleggen dit met de gids en chauffeur wat het beste uitkomt. Veelal wordt er samen gegeten omdat het aantal restaurantjes beperkt is, maar wanneer je liever zelf een restaurant opzoekt is dat uiteraard mogelijk. Wanneer er gekampeerd wordt gaat er een kok mee die de maaltijd verzorgt. In veel Afrikaanse restaurants is een Europese maaltijd te bestellen.
Overnachtingen op de rondreis Ethiopië
De hotels worden afgewisseld van eenvoudig tot luxe. Meestal zijn het middenklasse hotels, maar houdt er rekening mee dat de standaard anders is dan in Nederland. Wanneer je alleen boekt wordt je ingedeeld met iemand anders van hetzelfde geslacht. Echter wanneer er niemand anders is dan wordt verwacht dat je het er mee eens bent dat de meerprijs van éénpersoonskamer wordt gedeeld met Mayke Tours. Enkele overnachtingen waar we verblijven: Caravan hotel in Addis Abeba of in Gondar de zeer gezellige Lodge Du Chateau.
Informatie temperatuur op de rondreis Ethiopië
Vanwege de hoogte is de temperatuur in het grootste deel van Noord Ethiopië aangenaam en zelden komt het boven de 25 graden. In de avond koelt het in het noorden sterk af en kan het als koud ervaren worden. De hoogte gecombineerd met de nabijheid van de evenaar maakt dat de zon behoorlijk sterk is. De lager gelegen gebieden zoals de Omo vallei zijn behoorlijk warmer met temperaturen die soms boven de 30 graden komen.
Informatie geld op de rondreis Ethiopië
De lokale valuta is de Ethiopische Birr (ETB) verdeeld in 1, 5, 10, 25, 50 centen en 1 birr munt. Biljetten zijn beschikbaar in 1, 5,10, 50 en 100 birr, de wisselkoers is op dit moment (mei.2023) ongeveer 60 birr tegen 1 euro. Het gebruik van creditcard groeit, maar het gebruik is nog steeds zeer beperkt en daarom wordt sterk aangeraden om óók cash geld mee te nemen. Er is bij veel banken of hotels te wisselen met euro’s, een enkele keer is het mogelijk om in Ethiopië te pinnen, maar de mogelijkheden groeien ieder jaar. Denk er om je pinpas te activeren voor in het buitenland.
Informatie foto's en video rondreis Ethiopië
Het fotograferen is in Noord Ethiopië op de meeste plaatsen vrij. Ook op het Timkat festival zullen mensen veel foto’s maken. Breng genoeg memory sticks en batterijen mee. Het is meestal mogelijk om in de hotels accu’s op te laden, maar houdt er rekening mee dat er regelmatig stroomuitval is. De voltage is 220 volt, 50Hz. De stopcontacten zijn een andere maat dus neem een geschikte tussenstekker mee. Voor het gebruik van video camera’s wordt vaak een extra bedrag gevraagd dat kan oplopen van 2 tot 100 euro’s.
Cor de Jong heeft een heel leuk filmpje gemaakt van de rondreis Ethiopië.
Wat neem je mee op de rondreis Ethiopië
Neem zo min mogelijk mee en zeker niet meer dan 15 kilo. Er is beperkte ruimte in de bus en de chauffeur is er iedere dag mee aan het sjouwen om boven op de bus of auto te tillen. Het handigste is wanneer je een reistas of rugzak gebruikt, het is niet handig om een harde koffer mee te nemen.
Neem gemakkelijk zittende kleding mee, hele lichte kleren voor overdag en een jasje of een flees voor de ochtend en de avond. Vergeet niet dat de Ethiopiër behoorlijk conservatief is en het wordt aanbevolen om knieën en schouders te bedekken, zeker in de kerken. Houdt er rekening mee dat je in veel hotels kunt laten wassen, dus breng niet te veel kleding mee.
Informatie zakgeld
Het advies voor zakgeld is wisselend maar als je rekent op € 150,- per week per persoon is dat voldoende, houdt rekening met je eigen uitgavenpatroon.
Een indicatie van de kosten
Ontbijt 100 tot 150 birr (bij de prijs inbegrepen)
Lunch 100 tot 150 birr
Diner 150 tot 300 birr
Koffie 10 birr
Water 15 birr
Soft drinks 15 birr
Lokaal bier 30 birr
1 fles lokale wijn 500 birr
1 fles geïmporteerde wijn is 800 birr
De prijzen kunnen verschillen in de streken.
Een richtlijn voor fooien
In restaurants is het normaal om een tip van 10 % te geven als het niet inclusief is.
Porter voor de bagage is 25 birr per tas.
Chauffeurs en gidsen is 1 euro per persoon per dag.
Informatie feestdagen in Ethiopië
Deze worden gevierd volgens de Ethiopische kalender (gebaseerd op de Julian kalender) en bevat 12 maanden van 30 dagen en een maand van 5 dagen en daardoor ben je volgens deze kalender in Ethiopië zeven jaar jonger. Wil je meer weten over de feestdagen in Ethiopië klik dan hier.
Voorafgaand aan de reis is er altijd een kennismakingsdag, zodat je je reisgenoten die meegaan met de rondreis naar Ethiopië kan ontmoeten en tevens zal ik op zo’n dag de reis doornemen en vragen beantwoorden. Mocht je meer informatie willen hebben dan kan je altijd kontakt met mij opnemen.
Praktische tip voor de rondreis naar Ethiopië en het Timkat festival.
Wanneer je een boek zoekt van Ethiopië, dan is het boek van Ine Andreoli " Ethiopië, ongekend anders! Een aanrader.
Indien je een digitaal dossier aanmaakt waarin je een scan van je paspoort, visa, e-ticket, medicijnen en andere belangrijke informatie kunt bewaren, mail dat dan naar jezelf zodat je ingeval van diefstal of verlies altijd kopieën hebt.
De excursies in Noord Ethiopië zijn heel verscheiden. Een stadswandeling of een boottocht? Er is veel te zien in Ethiopië vandaar dat er veel excursies zijn. Je beslist altijd zelf of je meegaat.
Addis Abeba, de Nieuwe Bloem € 15,-
Een vijf uur durende excursie door het hart van Ethiopië. Ofschoon je nog niet lang in Ethiopië bent zul je al veel indrukken opdoen. Ten eerste breng je een bezoek aan het Nationale Museum waar je uitleg krijgt over de verschillende keizers en de kroon van Keizer Haila Selassie kan bewonderen. En niet te vergeten Lucy de oudste mens die in een vitrine ligt. In de Khatedraal zijn de overblijfselen van Keizer Haile Selassie en zijn vrouw bijgezet. In het bijzonder zijn de prachtige gebrandschilderde ramen. Ten slotte ga je de Entoto heuvel op. Hier komen iedere dag de vrouwen met 40 kilo gesprokkeld hout op hun rug naar beneden om naar de markt te gaan en te gaan verkopen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad Addis Abeba. In het eerste en oudste hotel van Addis gaan we genieten van een lunch.
Inclusief: gids en entree museum.
Boottocht op het Tana meer € 25,-
Hele dag met een gids over het Tana meer, oorsprong van de Blauwe Nijl. Je vaart naar de kleine eilandjes die bewoond worden door monniken en nonnen. Het bekendste eiland is Zege Peninsula. Je wandelt door de koffieplantage in 15 minuten naar het bekende kerkje, Ura Kidane Mihret. Hier vertelt de gids alles over de muurschilderingen en de Ethiopische Orthodoxe kerk. De muren zijn beschilderd van de grond tot het plafond en vertellen de bijbelse verhalen. Behalve dat je op het meer de nijlpaarden gaat spotten bezoek je ook de grote kolonies pelikanen.
Proef een lekker kopje Ethiopische koffie en neem de picknick mee om daarna relaxed je eerste souvenirs uit te zoeken.
Inclusief: boot, gids en entree kerk
De Tis Issat waterval € 15,-
Een halve dagtocht naar de waterval van de Blauwe Nijl. Na de lunch rij je naar het startpunt ± 30 kilometer om een wandeling te maken naar Tisoha, zoals de lokale bevolking de waterval noemt. . Hoewel er nu niet meer een gordijn hangt van het water dat naar beneden stort is het toch een van de mooiste wandelingen in de buurt. Een gids (verplicht) leid je door het landschap. Door een waterkracht centrale is de waterval niet meer zo spectaculair als hij is geweest, maar je bent heel dicht bij de bron van de Blauwe Nijl. De waterval had een breedte van 400meter en viel zo'n 45 meter diep. Nu kan je soms de handen wassen aan het stroompje water. Wanneer het mogelijk is steek je met een lokaal veerbootje de Nijl over om door het busje te worden opgehaald.
Gondar, de engelenogen van het Debre Birhan Selassie kerkje €6,-
De meest bekeken kerk in Ethiopië. Je kan wandelend vanuit je hotel naar het kerkje en wanneer je door de dikke deur van het ommuurde complex stapt, kom je meteen in een serene rust. De priester zit biddend op zijn stoel de bijbel te bestuderen en houdt alles in de gaten wat er in de kerk gebeurd. De afbeeldingen uit de bijbel worden in beschilderingen weergegeven, maar het meest bekend zijn de engelenkopjes op het plafond. En….. vergeet niet een bijdrage achter te laten voor priester en kerk.
De excursies: de kastelen van De Royal Enclosure in Gondar € 10,-
Gonder staat bekend om zijn opmerkelijke verzameling kastelen, vestingwerken en 17e-eeuwse kerken en wordt vaak de "Camelot van Afrika" genoemd. De stad was de thuisbasis van vele keizers die het land regeerden van de 12e eeuw tot het laatste decennium van de 20e eeuw. Binnen deze ommuurde stad staan de kastelen van keizers, koningen en koninginnen van het land. Bovendien staat het op de werelderfgoedlijst . Wil je dansen in de spiegelzaal?
De gidsen vertellen fascinerend over de geschiedenis , zoals over keizer Fasiledes. Er zijn meer excursies in Gondar.
En het Fasilades bad bezoeken?
Op een vredige plaats aan de rivier de Qaha ligt het Fasilades bad, dat een grote rol speelt tijdens het Ethiopische Timkat festival. Niet alleen een belangrijk cultureel en historisch monument uit 1693, maar ook een van de heiligste plaatsen in Ethiopië. De wortels van bomen groeien door de muren bij de oudste nog bestaande kerk in Gondar waardoor het een aparte sfeer krijgt. De plaats is vredig en mooi. Voor meer info bij Wikipedia De juiste prijs is nog vast te stellen.
Kleine wandeling in de Simien Mountains en op zoek naar de bavianen
€ 15,-
Vanuit het plaatsje Debark ga je naar een van de onherbergzame berggebieden van Afrika, het Simien gebergte. Het park heeft een grillig landschap waar je een korte wandeling door maakt. Adembenemende uitzichten. En als het enigszins mogelijk is ga je op zoek naar de Gelada bavianen. Een soort apensoort dat voornamelijk gras eet en alleen in Ethiopië voor komt. Om deze excursies in het gebied te mogen betreden is een scout en gids verplicht.
Inclusief: entree park, scout en gids
Twee dagen de kerken van Lalibela, het achtste wereldwonder.
€ 50 (let op: dit kan veranderen)
Dit wonder mag je zeker niet missen wanneer je Ethiopië bezoekt. Het ticket van de kerken is drie dagen geldig en de gids gaat twee dagen (ochtenden) met de groep mee. Lalibela is een bergstadje dat door koning Lalibela ongeveer 900 jaar geleden is gesticht. De mythe luidt dat met hulp van gespierde en vakbekwame engelen in slechts 20 dagen maar liefst 11 ondergrondse kerken uit de rotsen zijn gehouwen en beschilderd met prachtige fresco’s. Een uniek gangenstelsel verbindt de kerken met elkaar. Een gids leidt jullie door het stadje en zeker met de kerstreis is het een drukte van belang. Bovendien is het moeilijk om zelf de weg te vinden door de vele kleine steegjes. Daarentegen is het met de kerstreis en het Timkat festival extra druk. De pelgrims die er jaarlijks komen maken het een drukte van belang.
De kerken worden één voor één kort omschreven met een foto. De kerken van Lalibela.
Inclusief: Entree kerken. De gids is bij de reis inbegrepen.
Tenslotte wil ik je graag vertellen dat er twee reizen zijn met deze mooie excursies.
Ten eerste: de kerstreis 2023
Ten tweede: de rondreis Ethiopië met het Timkat festival
Let op: wanneer je alle excursies van tevoren boekt krijg je 10% korting op de prijs van de excursies.
Je betaalt dan € 86,- in plaats van €96,- De entree prijs van de Lalibela-kerken is niet meegerekend en is te voldoen in Lalibela.
Dag 1: Op weg naar Addis Abeba
Voor de rondreis Ethiopië met het Timkat festival vlieg je van Amsterdam naar Addis Abeba. In Addis Abeba op het vliegveld staat Mayke op jullie te wachten. Daarna is het nog een half uurtje rijden naar het hotel. Nadat je bent ingecheckt begin je aan de welverdiende nachtrust.
Dag 2: Ontmoet de vrouwen op de Entoto heuvel
Vandaag ga je kennismaken met Addis Abeba. In de stad, de hoofdstad van Ethiopië, wonen mensen uit verschillende regio’s. Ethiopië heeft een jonge explosief groeiende bevolking (33 milj in 1983 en 112 milj nu). De belangrijkste talen zijn Afaan, Oromo en Amhaars. Maar in totaal worden er ±80 verschillende talen gesproken.
Nadat je rustig de ochtend hebt doorgebracht, stappen we rond 11 uur in de bus om Addis Abeba te verkennen. We bezoeken de Kathedraal waar keizer Haile Selassie en zijn vrouw zijn begraven. Ook gaan we naar het National Museum met Lucy, de oudste mens. Op de Entoto heuvel heb je een prachtig uitzicht en ontmoet je de lokale vrouwen met bossen takken op hun rug, een indrukwekkend gezicht.
Dag 3: Een kleine wandeling naar de Portugese brug
Na het ontbijt gaan we beginnen aan onze rondreis in Ethiopië. Na een paar uur rijden stoppen we om de benen te strekken en lopen we naar de Portugese brug. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de Blue Nile Gorge. De Nijl kronkelt zich een weg door een nauwe kloof, soms wel 1000 meter diep. Het is mogelijk om een wandeling te maken langs de kloof met een spectaculair uitzicht. Daarna rijden we door naar Debre Markos.
Dag 4: Het Timkat festival in Bahir Dar
We komen bijtijds aan in Bahir Dar zodat we alvast kennis kunnen maken met de stad, die Ethiopiërs de ‘Riviëra’ noemen. Hier bevindt zich de bron van de Blauwe Nijl maar ook het grootste meer van Ethiopië, het Tana meer. Na de lunch gaan we de processie van het Timkat festival beleven. Een stoet zingende en dansende mensen vergezelt de Tabot (de Ark des Verbonds) die op het hoofd van een priester wordt gedragen. Vrolijk gekleurde parasols beschermen het heiligdom tegen de zon. Priesters in hun mooiste gewaden. Een uitbundig feestvierende bevolking, zingend en begeleid door trommels. Dit is het allerbelangrijkste feest in Ethiopië dat officieel maar liefst 2 dagen duurt. Kortom adembenemend.
Dag 5: De menigte juicht om een paar druppels water op te vangen.
Vroeg in de ochtend komen gelovigen bijeen op een groot weiland en luisteren naar de toespraken van de bisschop. De priesters maken zich klaar om de menigte te dopen. Dat vindt grootschalig plaats met grote “brandslangen”. De menigte juicht om een paar druppels water op te vangen, waardoor hun zonden worden afgewassen.
Na dit feestgedruis maken we ons klaar om een bezoek te brengen aan het Zeghe Peninsula eiland op het Tana meer. Eén van de kleurrijkste kerken gaan we bezoeken: de kerk Ura Kidane Mihret. De muren zijn versierd met talrijke muurschilderingen tot 250 jaar oud. Op het eiland is een kleinschalige ceremonie waar je de priesters en lokale mensen ontmoet en samen het Timkat viert. Ten slotte ontmoeten we lokale vissers met hun zelf gemaakte papyrusrietboten op het meer. Kortom, een dag met een gouden randje.
Keuze programma
Let op: Hier kan je kiezen om geen wandeling te doen, maar naar de stad Gondar en Debark te gaan. De beschrijving wordt aangegeven met 6A en 7A en 8A en 9A.
Dag 6: Vandaag begint de 3-daagse wandeling
We vertrekken vroeg in de ochtend en rijden vier tot vijf uur naar Werkhaye. Daar halen we het permit op en later ontmoeten de lokale gids die ons tijdens de trekking begeleidt. Bovendien staan de ezels klaar om de bagage te vervoeren. We lopen in ongeveer drie uur naar Mequat. De lokale bevolking heeft een guesthouse waar de bedden zijn gespreid. De tafel en stoelen staan klaar met koekjes die ze voor het bezoek hebben gebakken. Overnachten is in een tukult, net zoals de lokale bevolking.
Dag 6A: Een wandeling van een uurtje
We steken de Portugese brug over die rond 1620 is gebouwd en ontworpen door een Portugese architect. Lopend gaan we de Blue Nile Falls bezoeken. Een wandeling van een uurtje brengt ons bij de Tiss Isat waterval, de grootste waterval van Ethiopië. Hoewel de waterval niet meer zo groot is als voorheen. Een hydro-elektrische station stuwt een groot deel van de stroom uit de watervallen op en daardoor is er minder water aanvoer. Een tochtje over een zijarm van de Nijl brengt je naar de bus om de reis verder te beleven.’s Middags rijden we door een schitterend landschap naar Gondar.
Dag 7: De uitzichten zijn overweldigend
Een bijzondere trekking met prachtige vergezichten en glooiende bergen in het basaltgebergte rondom Lalibela. We maken kennis met de lokale bevolking. Ook hopen we de Gelada bavianen tegen te komen. Dit is een beschermde diersoort, die alleen in Ethiopië voorkomt en als enige apensoort gras eten. De uitzichten zijn overweldigend en de bevolking laat je zien hoe het leven op het platteland is. We overnachten in een dorpje waarbij vrouwen uit het dorp de slaapplaatsen gereed maken.
Overigens zijn de wandelingen in dit glooiende gebergte voor een gemiddelde wandelaar goed te doen. Weinig toeristen gaan deze route en als je liever niet loopt is het mogelijk een paard te huren, begeleid door een Ethiopiër.
Dag 7A: De kastelen van Gondar
In de 17e en 18e eeuw was Gondar de hoofdstad van het land. Koning Fasilades gaf opdracht om kerken en kastelen te bouwen die door Unesco zijn gerestaureerd en op de lijst gezet. Maar zeker ook de Debre Birhan kerk met zijn prachtige schilderingen zijn de moeite waard om te bezoeken. De kerk is gebouwd op het einde van de 18e eeuw en heeft vele bijbelse voorstellingen op de muren en het plafond is met engelen met grote ronde ogen beschilderd.
Een korte rit brengt ons van Gondar naar Debark in de Simien Mountains.
Dag 8: Sprookje uit duizend-en-één-nacht
Deze derde trekkingdag wordt een dag genieten! Net als de herdersjongens met hun vee lopen wij over herderspaden in een rustig tempo naar Wajela, een sprookje uit duizend-en-één-nacht. De lunch is niet alleen lekker maar ook met een prachtig uitzicht. In Wajela bereiden bewoners voor ons een heerlijke maaltijd. Bij het kampvuur zingen zij Ethiopische liedjes. We overnachten in Wajela.
Dag 8A: De Gelada bavianen in de Simien Mountains
De Simien Mountains zijn één van de mooiste berglandschappen van Afrika. Hier is het mogelijk om een korte wandeling te maken met een gids. Je kunt genieten van de prachtige panorama’s over de bergen maar ook vrijwel zeker dat je de Gelada bavianen ontmoet.
Vervolgens maken we een korte rit van 90 kilometer om in Gondar te gaan slapen.
Dag 9: Ontmoet de lokale mensen
Na een uur wandelen en een spectaculair uitzicht komen we bij de grote weg waar we worden opgehaald. Voordat we in Lalibela zijn, bezoeken we één van de oudste rotskerken. Wanneer het mogelijk is ontmoeten we de priester met het Lalibela-kruis (dit is in overleg). Na de trekking wil je wellicht genieten van een Ethiopische koffieceremonie of een terrasje doen met heerlijk vruchtensap.
Dag 9A: Dwars door een prachtig landschap
Van Gondar naar Lalibela is een lange rijdag, maar het zal niet vervelen. We rijden dwars door prachtig berglandschap en af en toe zullen we stoppen om de benen te strekken. Restaurantjes zijn niet te vinden en daarom zorgen we dat we kunnen picknicken die we met z’n allen klaarmaken. De dorpjes langs de kant van de weg geven je het gevoel in een andere wereld te zijn en voordat het donker is bereiken we Lalibela.
Dag 10: Het wereldwonder Lalibela
Lalibela, het achtste wereldwonder! Het bergstadje is ongeveer 900 jaar geleden gesticht door koning Lalibela. Hier zijn onder andere 11 spectaculaire kerken met hulp van engelen gebouwd. Een waarachtig wereldwonder! De kerken bevinden zich ondergronds en zijn gedecoreerd met fresco’s. Via een uniek gangenstelsel zijn de kerken met elkaar verbonden. Vroeger waren die allemaal toegankelijk. Lalibela is een bedevaartsoord waar jaarlijks 80.000 gelovigen van de Ethiopische Orthodoxe kerk komen. Orthodoxe Ethiopiërs willen immers één keer in hun leven Lalibela bezoeken. De kerken vormen een levend erfgoed waar elke dag een dienst is voor bedevaartgangers en belangstellenden.
Dag 11: Een glaasje wijn in Lalibela
Ook vandaag bezoeken we kerken in Lalibela. De kerken zijn verdeeld in drie groepen: een noordelijke, westelijke en oostelijke groep. De kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het stadje in om bijzondere huizen te bekijken: de ’tukuls’. Dat zijn ronde hutten van steen en de gids vertelt de bijzondere verhalen die hierbij horen. Later op de dag genieten we van de zonsondergang en wellicht een glaasje wijn bij mijn favoriete restaurant met een schitterend uitzicht.
Dag 12: Geniet van de rust en het leven van Lalibela
Een rustdag om zelf het stadje te bekijken en winkeltjes te ontdekken of de kerken te bezoeken. Lalibela is een plaats waar je ontzettend veel keuze hebt uit de lekkerste restaurantjes. Op zaterdag is er de grote marktdag en leuk om overheen te struinen. Een andere mogelijkheid is er om naar een rotskerk in de omgeving van Lalibela te gaan. Er zijn vele mogelijkheden in de rondreis naar Ethiopië.
Dag 13: De laatste inkopen in Addis Abeba
Vanuit Lalibela vliegen we naar Addis Abeba. Een korte vlucht en wellicht is er nog tijd om de laatste souvenirs in te kopen. Er zijn genoeg restaurantjes voor een afscheidsetentje en terug te kijken naar de rondreis in Ethiopië.
’s Avonds na je afscheidsdiner wordt je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Amsterdam.
Dag 14: Home sweet home
Vandaag kom je aan in je thuisland. Vele ervaringen rijker en een tas vol herinneringen. Mayke hoopt je nog eens te mogen begroeten op een van haar reizen. Aankomst in Amsterdam.
