In de rondreis Soedan wachten de Black Farao’s op bezoek
- Hoogtepunten
- Dagprogramma
- Datum en prijs
- Informatie
- Boeken
- Foto's
- Printversie dagprogramma
Op dit moment wordt geen reis naar Soedan gemaakt.
Een rondreis door Soedan en Zuid Egypte is een onvergetelijke en unieke reis. Het land boeit en heeft de schoonheid van uitgestrekte woestijnen en een schat aan archeologische vindplaatsen. De piramiden van Meroë en andere schatten zoals: Djebel Barkal, Napata en Naga. Slaap onder de sterrenhemel bij de rotstekeningen en steek met de veerboot het Nassermeer over naar Egypte. Vaar over de Nijl en geniet van een luxe cruise. Een prachtreis voor actieve 50 plussers die houden van niet toeristische routes.
Waarom deze rondreis Soedan:
- Pioniersreis in het spoor van de Black Farao’s
- Oude cultuur, woestijn, opgravingen, piramiden
- Vaartocht over de Nijl in Soedan
- Slapen onder de sterrenhemel bij de rotstekeningen
- Met de veerboot het Nassermeer oversteken
- Lokale archeologische gids in Soedan
- Een 5 sterren Nijlcruise van Aswan naar Luxor
- Bezoek aan de Vallei der Koningen
- Bewonder de piramiden van Gizeh
- De rondreis is veilig en niet toeristisch
- Lokale gids in Soedan en Egypte
- Kleine groep max. 12 personen en Nederlandse reisbegeleidster
Bijzonderheden
Inclusief 5 Nijlcruise volpension
Ontdek met de rondreis Soedan het huidige Noord Soedan
Een land waar weinig westerlingen of toeristen komen, maar zeker de moeite waard is. Iedere reis ben ikzelf eerst gaan bekijken en heb ik rondgereisd en dan beslis ik of ik het de moeite waard vind om ook vrienden en andere mensen mee naar toe te nemen. Het land boeit en heeft de schoonheid van uitgestrekte woestijnen en een schat aan archeologische vindplaatsen. Nadat Zuid- en Noord Soedan zijn gescheiden, is het mogelijk om in Noord Soedan ongestoord te reizen. In het oude Nubië, waar de Nijl door de woestijn vloeit en langs de oevers de restanten van de oude beschaving gespaard zijn gebleven.
Een Soedan reis door het land van de Black Farao's, het land van de Kush(Koesj)
De Kush cultuur was sterk beïnvloed door de Egyptische cultuur en daarom werden hier ook de piramiden gebouwd. Niet hoger dan tien meter, maar veel steiler dan de Egyptische piramiden. De piramiden van Meroë zijn de bekendste maar ook andere schatten die je niet mag missen zoals: Djebel Barkal, Napata, Naga. De lokale gids weet je alles te vertellen over de archeologische vindplaatsen in Soedan.
Slaap onder de sterrenhemel bij de rotstekeningen
Noord Soedan is een boeiend onbekend land met uitzonderlijk mooie woestijnen. Uitlopers van de Sahara, de Sahel (woestijnsteppe) en de Soedan (grassteppe). Het is ook een arm land met weinig faciliteiten. Buiten de steden zijn er bijv. geen hotels. Daarom kamperen we en zorgt onze chauffeur/kok voor heerlijke maaltijden. Kortom de reizen Soedan zijn voor de echte avonturier, die improvisatie niet schuwt.
Met de veerboot steken we het Nassermeer over naar Egypte
Met de lokale veerboot van Soedan naar het Zuiden van Egypte. In het oude Egypte bij Aswan ligt de nooit geplaatste grote obelisk in een steengroeve. En aan de oevers van het Nassermeer (stuwmeer) zijn de indrukwekkende tempels van Isis op een hoger gelegen plek herbouwd. Dat wil je zien. Met een luxe cruiseboot varen we over de Nijl van Aswan naar Luxor. In de ‘Vallei der Koningen’ zijn de opgravingen, de grafkelders en het oude kunstenaarsdorp Deir el Medina. Naast de oudheid willen we ook kennismaken met het huidige leven.
Plaatsen waar we slapen bij de rondreis Soedan:
Dag 1/2: Hotel Khartoem
Dag 3: Tent of onder de sterrenhemel
Dag 4: Tent bij de piramiden van Meroë
Dag 5: In een Nubisch huis
Dag 6: Tent in de zandduinen rond Old Dongola
Dag 7: Nubisch huis
Dag 8: Tent bij de rotstekeningen
Dag 9: Hotel Wadi Halfa of tent
Dag 10: Hotel Abu Simbel
Dag 11/12/13: Cruiseboot op de Nijl
Dag 14: Hotel Luxor
Dag 15: Nachttrein
Dag 16/17: Hotel Cairo
Dag 18: Vlucht Amsterdam
Dag 1: Aankomst in Khartoem en inchecken
Vandaag vertrek je vanaf Schiphol naar Khartoem voor de rondreis door Soedan en Zuid Egypte. Je wordt opgehaald op het vliegveld en naar het hotel gebracht.
Khartoem is de hoofdstad van Soedan. In 1885 veroverde de zelfverklaarde Mahdi Mohammed Ahmad de stad Khartoem op Egypte. Zijn tombe is voor Soedanezen een bedevaartsoord. In de buurt bevindt zich het huis van Khalifa, een museum waar je alle informatie vindt over de Mahdi en de strijd tegen de Engelsen, eind 19e eeuw.

Dag 2: De bijzondere Derwish dansers
Na het ontbijt in ons hotel middenin de stad, gaan we de stad verkennen. Een rustige stad, hoewel de voorstad Omdurman acht miljoen inwoners telt. Een stad met oude culturele schatten en waar de Witte en Blauwe Nijl samenvloeien en de Nijl vormen.
Bij zonsondergang is er een drukte van belang bij de Hamed Al Nil moskee, waar de tombe is van de belangrijkste soefi leider. De Derwisj dansers komen bijeen voor het vrijdaggebed. Elke vrijdag is dit een indrukwekkend gebeuren. De mannen dansen op opzwepende muziek. De muziek is monotoon maar tegelijkertijd dwingend zodat de dansers in trance raken. Het soefisme is een afscheiding van de islam, waarbij de innerlijke beleving van God centraal staat.

Dag 3: Naar de kamelenmarkt in Omdurman
Na het ontbijt stappen we in terreinwagens en steken de Nijl over om naar Omdurman te rijden. Dit is de grootste stad van Soedan en ligt tegenover Khartoem. Hier is de grootste kamelenmarkt van het land en vele kameelhoeders komen lopend uit Dafur om op deze markt te handelen. Een kopje thee met de lokale bevolking in een van de vele theehuizen is een beleving: wie bekijkt wie? Souvenirs zijn te vinden in de grote souq en het is aan te bevelen om hier alvast een herinnering aan Soedan aan te schaffen.
We verlaten de grote steden en rijden naar het noordoosten naar Naga en Musawarat. Archeologen beschouwen dit gebied als een van de belangrijkste centra van deze eerste beschaving van Zwart Afrika. Twee bijzondere tempels dateren uit de 4e eeuw voor Christus. Eén is gewijd aan de God Amun (een belangrijke Egyptische godheid) en de andere aan Apedemak (ook wel de leeuwentempel genoemd). De Romeinse kiosk is een kleine tempel, die duidelijke Hellenistische elementen heeft. De ingang van de kiosk is Egyptisch en is bedekt met een rij heilige uraeus (cobra’s).
Dag 4: De schatten van Meroë
Meroë is bekend door de ruim 200 piramiden die door de Kush-bevolking zijn gebouwd. Deze stad was eeuwenlang de hoofdstad van koninkrijk Kush; een gebied begrensd door de Nijl en de rivier Atbarah. Het koninkrijk Kush was een vroege en indrukwekkende staat in het Midden Nijl-gebied, ten zuiden van de Sahara. Meroë wordt gemarkeerd door ruim tweehonderd piramiden in drie groepen. Van de meeste piramiden resten slechts restanten. De nog bestaande piramiden zijn ongeveer 30 meter hoog en werden gebruikt om leden van de koninkrijke familie te begraven. Het koninkrijk heeft bestaan tussen 800 voor tot 250 jaar na Christus. Helaas zijn de toppen van veel piramiden verwoest. Dat is gebeurd door Ferlini toen hij in 1834 Meroë bezocht. Tijdens de bezetting van Soedan was hij legerarts in het Egyptische leger; later werd hij ontdekkingsreiziger en vervolgens schattenjager. Op zoek naar goud en juwelen liet hij de toppen van de piramiden slopen.
In de rondreis Soedan slaap je regelmatig in een tentje onder de sterrenhemel. Hier slaap je in de duinen van Meroë.
Dag 5: Dwars door de Bayuda woestijn
We rijden dwars door de Nubische Bayuda woestijn, die wordt omsloten door een grote bocht van de Nijl. Het is een lange tocht van 400 kilometer zonder bewegwijzering: een uitgestrekte vlakte met hier en daar een basaltheuvel of een oase. Soms kom je de nomaden tegen die water halen uit putten van wel 40 meter diep. Hoewel je verwacht dat er niets groeit in dit droge woestijnlandschap, zie je akkers met groente en bomen. Ook hier maken we kennis met de Soedanese vriendelijk- en gastvrijheid.
Nog voordat de zon ondergaat bezoeken we de Djebel Barkal, de heilige berg. Aan de voet van deze grote rots lag rond 1450 voor Christus het rijk Napata. De Egyptische farao Thoetmosis III breidde zijn rijk naar het zuiden uit; de Djebel Barkal markeerde de zuidelijke grens van het nieuwe Nubische rijk Koesj.
Om aan de overkant van de Nijl te komen maken we een tocht met een veerboot. In de rondreis Soedan slapen we soms in een traditioneel Nubisch huis. Hier is zo’n slaapplek.
Dag 6: De Napati piramiden
Hoewel de berg Djebel Barkal maar 98 meter hoog is, vormt deze tafelberg een markeringspunt in de vlakke Nijlvallei. In vroegere tijden diende de berg als navigatiepunt voor de handelaren tussen Centraal-Afrika, Arabië en Egypte. Rond deze berg bevinden zich vele ruïnes van tempels en paleizen. De Egyptenaren geloofden dat de oppergod Amon op de berg woonde. Thoetmosis III bouwde daarom de Amontempel aan de voet van de berg; de tempel werd later uitgebreid door Ramses II. De tempel was de belangrijkste Egyptische tempel in Nubië en vormde het religieuze centrum van het Kush rijk.
We bezoeken de koninklijke grafkamers van Napati. De schitterende grafkamer, die wordt gerestaureerd door een Italiaans team, is versierd met fraaie muurschilderingen. De overblijfselen van de piramiden behoorden tot de oude stad Napata, de eerste hoofdstad van het Nubische rijk Kush. Elke piramide heeft een grafkamer; velen moeten nog worden uitgegraven.
Vandaag slapen we onder de sterrenhemel in de prachtige zandduinen rond Old Dongola.
Dag 7: Old Dongola
Na het ontbijt steken we de Nijl weer over en genieten van de frisse wind op de Nijl. Old Dongola was tot de 14de eeuw de hoofdstad van het Christelijk koninkrijk van Makuria, maar de glorietijd van Old Dongola was in de 10de eeuw. Na vele aanvallen door de Sultan van Egyptische zwichtte het koninkrijk; het Christendom maakte daarbij plaats voor de Islam. Old Dongola was in het begin alleen een fort, dat nog steeds te bewonderen is. De kathedraal van het oude Dongola telt 16 granieten zuilen met de versierde kapitelen. Een kerk waaruit de rijkdom van het Christelijke koninkrijk in die tijd blijkt. Buiten de muren van het koninkrijk verrezen de eerste koepelvormige graven van de Islamieten.
Dag 8: Museum van de Black Farao’s
Vandaag rijden we richting het noorden door verschillende Nubische dorpjes. De lemen huizen zijn versierd met kleurrijke deuren. De chauffeur wil op z’n tijd een kop koffie of thee en dat geeft ons de gelegenheid om de stilte van een klein dorp te ervaren. Overal staan waterkruiken om de dorst van de passanten te lessen. Helaas is dit water voor ons niet aan te raden. Na een korte tocht over de Nijl bereiken we de archeologische vindplaats van Kerma. Een plek waar drieduizend jaar voor Christus het tweede machtige Nubische koninkrijk werd gesticht. Een Zwitserse geoloog heeft hier in de afgelopen 60 jaar opgravingen gedaan. Deze beschaving heeft uiteindelijk zelfs het volledige Egyptische rijk veroverd. We overnachten op een schitterend plekje bij rotstekeningen uit 2500 jaar voor Christus. De woestijn was toen nog groen en weelderig.
Wat niet mag ontbreken in de rondreis Soedan is het National Museum in Khartoem. Het Khalifa House Museum en in Kerma het Kerma museum, zeker de moeite waard.
Dag 9: Wadi Halfa
Het noordelijkste puntje van Soedan komt in zicht. Bij de derde cataract (waterval) in de Nijl is het land zeer vruchtbaar en de dadelbomen leveren de heerlijkste vruchten op. Als we de Nijl zijn overgestoken van de Oostbank naar de Westbank bereiken we al snel de restanten van de belangrijkste Egyptische tempel in Soedan. De tempel is gebouwd door Farao Amenhotep III in de 14e eeuw voor Christus als getuigenis van de aanwezigheid van het nieuwe Nubische rijk. Het ontwerp is van bouwmeester Amenthotep, die ook het ontwerp van de Luxor-tempel op zijn naam heeft staan. Bij de tempel van koningin Tiyi, de vrouw van farao Amenthotep III in Seidinga uit de 14e eeuw BC, zijn de archeologen nog volop aan het werk.
De rondreis Soedan gaat over de grens en verder in Zuid Egypte.
Dag 10: De Egyptische Farao’s in Abu Simbel
Vroeg op om de veerboot naar Egypte te halen. Het is altijd weer afwachten hoe lang de veerboot erover doet. Aan de Egyptische kant staat vervoer klaar. We rijden naar de tempels van Abu Simbel in de ‘vallei van de Nubische Monumenten’. Door Unesco en Geographic zijn hier twee indrukwekkende tempels herbouwd vanwege de aanleg van het Nassermeer: 65 meter hogerop en 200 meter verder van de rivier verwijderd.
We overnachten in een klein hotel in Abu Simbel.
Dag 11: Unieke overnachting op een 5 sterren cruiseschip
Vandaag gaat het stroomafwaarts langs de Nijl naar Aswan. Voordat we in Aswan zijn bezoeken we Highdam: de oude en nieuwe stuwdam die de Nijl bij Aswan afsluit, waardoor het Nassermeer is ontstaan. Vroeger overstroomde de Nijl jaarlijks in de zomer, waardoor naast een vruchtbare laag ook veel schade ontstond. In die tijd lag op het eilandje Philae, vlakbij de eerste caterac (waterval), het tempelcomplex voor Isis. Vanwege de aanleg van het stuwmeer is het tempelcomplex, als onderdeel van het Unesco Nubia Campaignproject, verplaatst naar het nabijgelegen Agilkia-eiland. Het is mogelijk om met een boot naar het eiland te varen en de Isis tempel te bezoeken. Een gids vertelt over dit bijzonder project.
De overnachting is uniek want ’s middags scheep je al in op het 5 sterren cruiseschip, dat klaarligt op de Nijl. Je vaart nog niet direct weg want er is nog van alles te beleven in Aswan.
Dag 12: Met de boot naar het Elefantine eiland.
Dat wil je toch op vakantie: een vrije dag en relaxen op het dek van de boot in het stadje aan de Nijl. Maar in Aswan zijn ook aantrekkelijke uitstapjes te maken zoals een zeiltochtje met een ‘felouka’ langs Elephantine Island en de Graven van de Nobelen.
Het Nubisch museum is zeer interessant en de moeite waard voor een bezoek, maar ook een uurtje slenteren over de kleurrijke souq van Aswan is altijd leuk.
Aan het einde van de dag neem je afscheid van Aswan en nadat iedereen is ingescheept is de afvaart van de cruiseboot.
Dag 13: Kom Ombo en Edfu
Het is een echt vakantiegevoel wanneer je vanuit een luie stoel het Egyptische leven aan je voorbij ziet trekken. Het luxe vijfsterren schip verzorgt het ontbijt, lunch en diner. De boot legt twee keer aan. Eerst om Kombo Ombo te bezoeken. Een dubbeltempel waarvan de ene helft is gewijd aan de valkengod Horus en de andere aan de krokodillengod Sobek. De tweede stop is in Edfu waar nóg een tempel staat die gewijd is aan Horus. Dit is één van de best bewaarde tempels van Egypte.
Dag 14: De Vallei der Koningen
De volgende ochtend komt het schip aan in Luxor en staat de gids klaar om met ons de ‘Vallei der Koningen’ te bezoeken. Bij de voet van de piramidevormige berg zijn ruim 60 graven van farao’s en notabelen ontdekt. Het bekendste graf is dat van Toetanchamon, ontdekt door Howard Carter. Sommige graven werden al in de oudheid geplunderd, zoals dat van Ramses IV. We gaan naar de tempel van Hatsjepsut en het ambachtsliedendorp Deir el Medina. Het dorp was een nederzetting in het Oude Egypte en is ontstaan onder Thoetmosis I, maar de oude Egyptenaren beschouwen Amenhotep I als stichter. Onderweg komen we langs de Memnon kolossen die zeker een bezoek waard zijn. Na deze excursie is het tijd om het hotel in Luxor op te zoeken.
Dag 15: Karnak tempel in Luxor
Na het ontbijt maken we een excursie naar de gigantische tempel van Karnak, een tempelcomplex aan de oostkant van de Nijl. Deze site is mogelijk het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en de op één na meest bezochte archeologische plaats in Egypte. Slechts een deel van het complex is toegankelijk voor publiek: het deel dat is gewijd aan de God Amon-Re. Maar liefst 30 farao’s waren betrokken bij de bouw van dit prachtige complex. Vooral de omvang en het grote aantal gebouwen van Karnak is overweldigend. ’s Middags kun je de Luxor tempel bezoeken, het Museum van Luxor of een fietstochtje maken over het platteland en tussen de tempels en graven door fietsen. Aan het eind van de middag stap je op de nachttrein naar Cairo.
Dag 16: De piramiden van Gizeh
Net buiten Cairo lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en ligt het plateau Gizeh met de drie beroemde piramiden. Eén van de oudste en mooiste piramiden van Egypte is gebouwd in opdracht van de farao’s Cheops, Chefren en Mykerinos. Deze piramide is een van de zeven wereldwonderen. Ga je binnenin kijken? Op het Gizeh-plateau bekijk je ook de imposante sfinx met de daltempel. De oudste piramide van het land is de trappiramide van koning Djoser die je niet mag overslaan. We verblijven in een hotel in de stad Cairo.
Dag 17: De oude binnenstad van Cairo
Vanaf de hooggelegen Citadel met de moskee van Mohammed Ali heb je een schitterend uitzicht over de stad. Bij mooi weer kan je een glimp opvangen van de piramiden van Gizeh. De gids vertelt veel over het oude gedeelte van de stad en neemt je mee via de Tentenmakersstraat en de stadspoort Bab Zuweila richting de Khan al Khalili souq. Een wirwar van kleine straatjes met heerlijke specerijen. Wellicht koop je nog een laatste souvenir. Een kopje thee in het oudste theehuis van Cairo, El Fishawi mag op zo’n dag niet ontbreken.
Dag 18: Home sweet home
Bij het krieken van de dag wordt je naar de luchthaven gebracht en vervolgens vlieg je van Cairo naar Amsterdam. De reis Soedan en Zuid Egypte loopt ten einde. Nog dezelfde dag kom je aan in Amsterdam met een bagage vol mooie herinneringen aan de rondreis Soedan en Zuid Egypte.
Uiteraard is het mogelijk om een paar dagen langer in Cairo te blijven. Geef dat dan aan bij de boeking.
18 daagse rondreis Soedan en Zuid-Egypte
-Datum: 17 februari t/m 6 maart 2022
-Datum: 10 maart t/m 27 maart 2022
Prijs: € 2845,-
Wat is inclusief:
- Internationale vlucht Amsterdam – Khartoem
- net zoals de terugvlucht van Cairo naar Amsterdam
3 daagse reis (volpension) op de Nijlcruise
- de transfers van en naar het vliegveld en treinstation
- alle overnachtingen op basis van een 2-persoonskamer/tent
- alle vervoer volgens programma met 4WD en minibus
- de maaltijden tijdens de reis in Soedan van dag 3 t/m dag 9
- en alle entreegelden in Soedan
- de lokale Engelssprekende gids en begeleiding tijdens de hele rondreis door Soedan
- Nederlandse reisbegeleiding tijdens de hele reis
- iedere dag een liter drinkwater tijdens de rondreis in Soedan
- slaapuitrusting zoals tent, matjes en dekentje
- hotels en ontbijt in Egypte
- vervoer naar de beschreven excursies in Egypte (geen entree en gids)
- alle boeking- en organisatiekosten
Wat is exclusief:
- lunch en diner in Khartoum
- alle lunch en diners in Egypte
- entrees en gidsen in Zuid Egypte
- fooien met de bedoeling om de lokale bevolking te steunen
- daarnaast moet je denken aan visa en vaccinaties
- maar ook een reisverzekering (verplicht)
- persoonlijke uitgaven
- ten slotte het garantiefonds € 15,–
Wat is er nog meer aan info over deze rondreis Soedan:
- er wordt een tent, slaapmatje en een dekentje verstrekt in de rondreis Soedan.
- vandaar dat het handig is om een lakenzak en/of slaapzak mee te nemen.
- een paklijst wordt per mail verstuurd.
- denk er aan om zo weinig mogelijk bagage mee te nemen, daarom vragen we niet meer dan max. 15 kg.
- de aanbetaling voor deze reis is € 500,–.
- wanneer je een éénpersoonskamer wilt dan is die op aanvraag en kost € 280,–.
- het minimum aantal deelnemers is 6 en het maximum is 12 deelnemers bij de rondreis Soedan.
- het richtbedrag voor zakgeld is € 250, voor de hele reis, maar houdt rekening met je eigen uitgavenpatroon.
- er wordt bij het begin van de reis een gezamenlijke uitgavenpot gemaakt.
Je hebt een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Voor de rondreis Soedan en Zuid Egypte heb je twee visa nodig.
Visum Soedan:
Er mag geen visum of stempel in het paspoort staan van Israël, of enig teken dat je er bent geweest.
Er is altijd een uitnodigingsbrief nodig voor registratie. Deze wordt verzorgt door onze lokale agent in Khartoum. Deze kan Mayke Tours verzorgen en kost samen met de registratie op het vliegveld € 100,-- Dit is de meest gebruikelijke manier.
Wil je het visum liever van te voren regelen in Den Haag dan kost de uitnodigingsbrief ook € 100,--. Na de uitnodiging gekregen te hebben, neem je contact op met de ambassade in Den Haag. Ambassade Sudan, Koninginnengracht 63 - 64, Den Haag. Tel: 070- 3605300.
Er moeten twee lege bladzijde tegenover elkaar in je paspoort zijn. Voor de aanvraag van de uitnodigingsbrief dienen wij een scan van je paspoort te ontvangen.
Vismum Egypte:
Een visum voor Egypte is aan de grens bij Abu Simbel te verkrijgen en kost $ 25,-- Een pasfoto is nodig en neem gepast geld mee.
De internationale vluchten worden voornamelijk gemaakt met Egypt air, Turkish airlines of een gelijkwaardige maatschappij.
Voor de rondreis door Soedan is het vervoer met 4x4 WD. De boottocht van Wadi Halfa naar Abu Simbel over het Nassermeer is een veerdienst. Van Abu Simbel naar Aswan is met een privé busje. Van Aswan naar Luxor nemen we een 5 sterren cruiseschip en van Luxor naar Cairo gaan we met de trein.
Om de rondreis Soedan en Zuid Egypte te maken wordt aangeraden een goede lichamelijke conditie te hebben. De temperatuur kan soms hoog oplopen.
Het is een bijzonder land en je krijgt zonder meer veel indrukken te verwerken. De stroomvoorziening is niet altijd voor 24 uur aanwezig en de wifi is voor een week niet bereikbaar, maar je beleeft Soedan met al zijn charmes. Een flexibele instelling is zeker nodig om alle ongemakken te overbruggen en indien je eraan twijfelt of een bepaalde reis voor je geschikt is, kan je gerust contact met Mayke Tours opnemen.
Voor advies over vaccinaties en malariaprofylaxe voor de rondreis door Soedan en Zuid Egypte raden wij je aan om contact op te nemen met de GGD reisvaccinaties of Thuisvaccinatie.nl of een andere bevoegde instantie. Begin op tijd voor een volledige vaccinatie, ongeveer 4 weken vóór vertrek.
De lokale valuta in Soedan is het Soedanese pond, wordt aangegeven als SDG. Een Euro is ongeveer 20 Soedanees pond en je kan het beste wisselen in het land zelf. Er zijn geen pinautomaten en het wordt sterk aangeraden om cash geld mee te nemen. Het is goed mogelijk om Euro's te wisselen. Wisselkoers
In Soedan heb je buiten Khartoem bijna niks nodig. Een enkele keer zijn er lokale kinderen die zelf gemaakte souvenirs verkopen. Zakgeld: advies voor Soedan € 25
In Egypte is de lokale valuta Egyptische pond, wordt aangegeven als EGP. Een Euro is ongeveer 16 Egyptische pond.
Geld opnemen kan in Egypte met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denk er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op ‘wereldstand’ dienen te worden gezet, zodat je deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken. Valuta’s als Amerikaanse dollars en euro’s worden in vrijwel ieder wisselkantoor gewisseld. In sommige winkels of hotels worden deze valuta’s ook als betaalmiddel geaccepteerd. Let er op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet worden geaccepteerd. Voor de reis Soedan en Zuid Egypte is het zakgeld: advies voor Egypte € 150,-per week, maar houdt rekening met je eigen uitgave patroon zoals alcohol en souvenirs.
Of je nu op zoek bent naar een bijzondere verre rondreis of juist een actieve vakantie, op reis wil je goed weer. Soedan en Zuid Egypte hebben een droog en hoofdzakelijk woestijn klimaat. Het land heeft te maken met droge gebieden die doorsneden worden door de rivier de Nijl, de Witte Nijl en de Blauwe Nijl vloeien samen in Khartoem en vormen dan de Nijl. De temperaturen zijn overdag tussen de 22 en 26 graden, zowel in Soedan als in het zuiden van Egypte. 's Nachts kan de temperatuur behoorlijk dalen tot 10 graden.
Voor meer informatie over het klimaat in deze reis.
Voor de reis Soedan en Zuid Egypte is er de hele reis een Nederlandse reisbegeleiding aanwezig. Zij/hij is verantwoordelijk voor de logistiek van de reis (vervoer en accommodatie) om het zo vloeiend mogelijk te laten verlopen en is geen gids. In Soedan is er de hele rondreis een Engels sprekende lokale gids mee. Hij weet heel veel van archeologie en kan veel vertellen over het leven in Soedan. In Zuid Egypte is er een Engels sprekende gids waar nodig. Neem voor achtergrondinformatie een goede reisgids mee van het land dat je bezoekt. De groepsreizen worden gemaakt met Nederlandse begeleiding, tenzij het anders staat vermeld bij de reis. Wanneer er tegenslagen zijn van welke aard dan ook, zal de reisbegeleiding een passend alternatief proberen te vinden in overleg met de reizigers en Mayke Tours. Je kan altijd bij de reisbegeleiding terecht met vragen voor hulp, maar ben je ter plekke niet tevreden, dan hoort de reisbegeleiding dat graag zodat direct gekeken kan worden voor een oplossing.
Het zijn bijzondere landen en Soedan heeft nog niet veel toerisme en toeristische accommodaties zijn er weinig. In Khartoem slaap je in een middenklasse hotel met mogelijkheid van wifi. Er worden verschillende nachten in tenten overnacht met de charme van de natuur of als je wilt onder de sterrenhemel. Er is geen stroomvoorziening op vele overnachtingsplaatsen en je zult dan met een zaklamp je weg naar de tent vinden. Geen douche aanwezig maar een klein bakje water om 's morgens de slaap uit je ogen te vegen. In een Nubisch house is vaak een douche die je gezamenlijk moet delen.
In Egypte overnachten we in gezellige middenklasse hotels. Wij proberen zoveel mogelijk de kamers met badkamer en wc aan te bieden. Wanneer je alleen boekt, dan wordt je ingedeeld in een tweepersoonskamer, waarbij wij uiteraard rekening houden met iemand van hetzelfde geslacht. Echter wanneer er niemand anders is dan wordt verwacht dat je het er mee eens bent dat de meerprijs van éénpersoonskamer wordt gedeeld met Mayke Tours. Je kan ook kiezen om alleen op een kamer te slapen; hiervoor wordt een toeslag gevraagd.
Een flexibele instelling is zeker nodig om alle ongemakken te overbruggen en indien je eraan twijfelt of een bepaalde reis voor je geschikt is, kan je gerust contact met Mayke Tours opnemen.
Het zakgeld is een adviesbedrag dat wordt ingeschat voor de uitgaven die van persoonlijke aard zijn en voor alle niet inbegrepen excursies. Het bedrag dat je uiteindelijk nodig hebt hangt af van je eigen uitgavenpatroon zoals: maaltijden, drankjes souvenirs enz.. Met de kosten voor excursies en entreegelden, die niet in de prijs zijn inbegrepen is rekening mee gehouden. Hetzelfde geldt voor alle entreegelden en voor de te bezoeken bezienswaardigheden.
De fooien voor de chauffeurs en lokale plaatselijke gidsen zijn er bijgerekend en zijn vaak een onmisbare aanvulling op het inkomen, waarvan een hele familie afhankelijk is. De fooien worden vaak uit de gemeenschappelijke pot betaald, maar het staat je altijd vrij om een eigen tip te geven. Wanneer de reisbegeleiding zijn best heeft gedaan en je bent tevreden dan verwacht zij/hij aan het einde van de reis of bij het afscheid ook een fooi.
In Soedan geldt vrijheid van godsdienst. Het overgrote deel van de bevolking is moslim en 5% is Christen. In Soedan wordt het op prijs gesteld als je rekening houdt met de kleding die je draagt. Korte broeken en hemdjes kunnen voor zowel vrouwen als mannen niet in de steden en dorpen, maar zijn in de woestijn wel toegestaan. Bij een eventueel bezoek aan een moskee is een hoofddoek vaak verplicht.
In Egypte zijn ze meer aan toerisme gewend maar ook hier wordt gevraagd om rekening te houden met de kleding.
Op de rondreis door Soedan en Zuid Egypte is er een woestijn klimaat, dat is overdag warm en koelt af in de avonden. Neem comfortabele kleding mee. Blouses of shirts met lange mouwen zijn aanbevolen om je te beschermen tegen de zon en tegen de muggen ‘s avonds. Omdat het in de woestijn 's nachts afkoelt is het aan te raden om een flees of trui mee te nemen.
Bij het betreden van een moskee wordt een lange broek of rok en bedekte schouders (bij zowel de dames als de heren) zeer gewaardeerd. Te blote t-shirts, hemdjes of tops, korte broeken of gescheurde kleding, worden in Soedan niet op prijs gesteld.
Voor schoeisel is aan te raden een paar gemakkelijk zitten de schoenen en eventueel sandalen. Let op: sandalen kunnen in het hete zand oncomfortabel zijn.
Toegestane bagage is 15kg.
Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.
Het minimum aantal deelnemers voor deze rondreis is zes (6) en het maximum 12 personen. Mocht het minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Wij verplichten ons dit uiterlijk een maand voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.
Indien je een digitaal-dossier aanmaakt waarin je een scan van je paspoort, visa, e-ticket, medicijnen en andere belangrijke informatie kunt bewaren. Mail dat dan naar jezelf zodat je ingeval van diefstal of verlies altijd kopieën hebt.
Dag 1: Aankomst in Khartoem en inchecken
Vandaag vertrek je vanaf Schiphol naar Khartoem voor de rondreis door Soedan en Zuid Egypte. Je wordt opgehaald op het vliegveld en naar het hotel gebracht.
Khartoem is de hoofdstad van Soedan. In 1885 veroverde de zelfverklaarde Mahdi Mohammed Ahmad de stad Khartoem op Egypte. Zijn tombe is voor Soedanezen een bedevaartsoord. In de buurt bevindt zich het huis van Khalifa, een museum waar je alle informatie vindt over de Mahdi en de strijd tegen de Engelsen, eind 19e eeuw.
Dag 2: De bijzondere Derwish dansers
Na het ontbijt in ons hotel middenin de stad, gaan we de stad verkennen. Een rustige stad, hoewel de voorstad Omdurman acht miljoen inwoners telt. Een stad met oude culturele schatten en waar de Witte en Blauwe Nijl samenvloeien en de Nijl vormen.
Bij zonsondergang is er een drukte van belang bij de Hamed Al Nil moskee, waar de tombe is van de belangrijkste soefi leider. De Derwisj dansers komen bijeen voor het vrijdaggebed. Elke vrijdag is dit een indrukwekkend gebeuren. De mannen dansen op opzwepende muziek. De muziek is monotoon maar tegelijkertijd dwingend zodat de dansers in trance raken. Het soefisme is een afscheiding van de islam, waarbij de innerlijke beleving van God centraal staat.
Dag 3: Naar de kamelenmarkt in Omdurman
Na het ontbijt stappen we in terreinwagens en steken de Nijl over om naar Omdurman te rijden. Dit is de grootste stad van Soedan en ligt tegenover Khartoem. Hier is de grootste kamelenmarkt van het land en vele kameelhoeders komen lopend uit Dafur om op deze markt te handelen. Een kopje thee met de lokale bevolking in een van de vele theehuizen is een beleving: wie bekijkt wie? Souvenirs zijn te vinden in de grote souq en het is aan te bevelen om hier alvast een herinnering aan Soedan aan te schaffen.
We verlaten de grote steden en rijden naar het noordoosten naar Naga en Musawarat. Archeologen beschouwen dit gebied als een van de belangrijkste centra van deze eerste beschaving van Zwart Afrika. Twee bijzondere tempels dateren uit de 4e eeuw voor Christus. Eén is gewijd aan de God Amun (een belangrijke Egyptische godheid) en de andere aan Apedemak (ook wel de leeuwentempel genoemd). De Romeinse kiosk is een kleine tempel, die duidelijke Hellenistische elementen heeft. De ingang van de kiosk is Egyptisch en is bedekt met een rij heilige uraeus (cobra’s).
Dag 4: De schatten van Meroë
Meroë is bekend door de ruim 200 piramiden die door de Kush-bevolking zijn gebouwd. Deze stad was eeuwenlang de hoofdstad van koninkrijk Kush; een gebied begrensd door de Nijl en de rivier Atbarah. Het koninkrijk Kush was een vroege en indrukwekkende staat in het Midden Nijl-gebied, ten zuiden van de Sahara. Meroë wordt gemarkeerd door ruim tweehonderd piramiden in drie groepen. Van de meeste piramiden resten slechts restanten. De nog bestaande piramiden zijn ongeveer 30 meter hoog en werden gebruikt om leden van de koninkrijke familie te begraven. Het koninkrijk heeft bestaan tussen 800 voor tot 250 jaar na Christus. Helaas zijn de toppen van veel piramiden verwoest. Dat is gebeurd door Ferlini toen hij in 1834 Meroë bezocht. Tijdens de bezetting van Soedan was hij legerarts in het Egyptische leger; later werd hij ontdekkingsreiziger en vervolgens schattenjager. Op zoek naar goud en juwelen liet hij de toppen van de piramiden slopen.
In de rondreis Soedan slaap je regelmatig in een tentje onder de sterrenhemel. Hier slaap je in de duinen van Meroë.
Dag 5: Dwars door de Bayuda woestijn
We rijden dwars door de Nubische Bayuda woestijn, die wordt omsloten door een grote bocht van de Nijl. Het is een lange tocht van 400 kilometer zonder bewegwijzering: een uitgestrekte vlakte met hier en daar een basaltheuvel of een oase. Soms kom je de nomaden tegen die water halen uit putten van wel 40 meter diep. Hoewel je verwacht dat er niets groeit in dit droge woestijnlandschap, zie je akkers met groente en bomen. Ook hier maken we kennis met de Soedanese vriendelijk- en gastvrijheid.
Nog voordat de zon ondergaat bezoeken we de Djebel Barkal, de heilige berg. Aan de voet van deze grote rots lag rond 1450 voor Christus het rijk Napata. De Egyptische farao Thoetmosis III breidde zijn rijk naar het zuiden uit; de Djebel Barkal markeerde de zuidelijke grens van het nieuwe Nubische rijk Koesj.
Om aan de overkant van de Nijl te komen maken we een tocht met een veerboot. In de rondreis Soedan slapen we soms in een traditioneel Nubisch huis. Hier is zo’n slaapplek.
Dag 6: De Napati piramiden
Hoewel de berg Djebel Barkal maar 98 meter hoog is, vormt deze tafelberg een markeringspunt in de vlakke Nijlvallei. In vroegere tijden diende de berg als navigatiepunt voor de handelaren tussen Centraal-Afrika, Arabië en Egypte. Rond deze berg bevinden zich vele ruïnes van tempels en paleizen. De Egyptenaren geloofden dat de oppergod Amon op de berg woonde. Thoetmosis III bouwde daarom de Amontempel aan de voet van de berg; de tempel werd later uitgebreid door Ramses II. De tempel was de belangrijkste Egyptische tempel in Nubië en vormde het religieuze centrum van het Kush rijk.
We bezoeken de koninklijke grafkamers van Napati. De schitterende grafkamer, die wordt gerestaureerd door een Italiaans team, is versierd met fraaie muurschilderingen. De overblijfselen van de piramiden behoorden tot de oude stad Napata, de eerste hoofdstad van het Nubische rijk Kush. Elke piramide heeft een grafkamer; velen moeten nog worden uitgegraven.
Vandaag slapen we onder de sterrenhemel in de prachtige zandduinen rond Old Dongola.
Dag 7: Old Dongola
Na het ontbijt steken we de Nijl weer over en genieten van de frisse wind op de Nijl. Old Dongola was tot de 14de eeuw de hoofdstad van het Christelijk koninkrijk van Makuria, maar de glorietijd van Old Dongola was in de 10de eeuw. Na vele aanvallen door de Sultan van Egyptische zwichtte het koninkrijk; het Christendom maakte daarbij plaats voor de Islam. Old Dongola was in het begin alleen een fort, dat nog steeds te bewonderen is. De kathedraal van het oude Dongola telt 16 granieten zuilen met de versierde kapitelen. Een kerk waaruit de rijkdom van het Christelijke koninkrijk in die tijd blijkt. Buiten de muren van het koninkrijk verrezen de eerste koepelvormige graven van de Islamieten.
Dag 8: Museum van de Black Farao’s
Vandaag rijden we richting het noorden door verschillende Nubische dorpjes. De lemen huizen zijn versierd met kleurrijke deuren. De chauffeur wil op z’n tijd een kop koffie of thee en dat geeft ons de gelegenheid om de stilte van een klein dorp te ervaren. Overal staan waterkruiken om de dorst van de passanten te lessen. Helaas is dit water voor ons niet aan te raden. Na een korte tocht over de Nijl bereiken we de archeologische vindplaats van Kerma. Een plek waar drieduizend jaar voor Christus het tweede machtige Nubische koninkrijk werd gesticht. Een Zwitserse geoloog heeft hier in de afgelopen 60 jaar opgravingen gedaan. Deze beschaving heeft uiteindelijk zelfs het volledige Egyptische rijk veroverd. We overnachten op een schitterend plekje bij rotstekeningen uit 2500 jaar voor Christus. De woestijn was toen nog groen en weelderig.
Wat niet mag ontbreken in de rondreis Soedan is het National Museum in Khartoem. Het Khalifa House Museum en in Kerma het Kerma museum, zeker de moeite waard.
Dag 9: Wadi Halfa
Het noordelijkste puntje van Soedan komt in zicht. Bij de derde cataract (waterval) in de Nijl is het land zeer vruchtbaar en de dadelbomen leveren de heerlijkste vruchten op. Als we de Nijl zijn overgestoken van de Oostbank naar de Westbank bereiken we al snel de restanten van de belangrijkste Egyptische tempel in Soedan. De tempel is gebouwd door Farao Amenhotep III in de 14e eeuw voor Christus als getuigenis van de aanwezigheid van het nieuwe Nubische rijk. Het ontwerp is van bouwmeester Amenthotep, die ook het ontwerp van de Luxor-tempel op zijn naam heeft staan. Bij de tempel van koningin Tiyi, de vrouw van farao Amenthotep III in Seidinga uit de 14e eeuw BC, zijn de archeologen nog volop aan het werk.
De rondreis Soedan gaat over de grens en verder in Zuid Egypte.
Dag 10: De Egyptische Farao’s in Abu Simbel
Vroeg op om de veerboot naar Egypte te halen. Het is altijd weer afwachten hoe lang de veerboot erover doet. Aan de Egyptische kant staat vervoer klaar. We rijden naar de tempels van Abu Simbel in de ‘vallei van de Nubische Monumenten’. Door Unesco en Geographic zijn hier twee indrukwekkende tempels herbouwd vanwege de aanleg van het Nassermeer: 65 meter hogerop en 200 meter verder van de rivier verwijderd.
We overnachten in een klein hotel in Abu Simbel.
Dag 11: Unieke overnachting op een 5 sterren cruiseschip
Vandaag gaat het stroomafwaarts langs de Nijl naar Aswan. Voordat we in Aswan zijn bezoeken we Highdam: de oude en nieuwe stuwdam die de Nijl bij Aswan afsluit, waardoor het Nassermeer is ontstaan. Vroeger overstroomde de Nijl jaarlijks in de zomer, waardoor naast een vruchtbare laag ook veel schade ontstond. In die tijd lag op het eilandje Philae, vlakbij de eerste caterac (waterval), het tempelcomplex voor Isis. Vanwege de aanleg van het stuwmeer is het tempelcomplex, als onderdeel van het Unesco Nubia Campaignproject, verplaatst naar het nabijgelegen Agilkia-eiland. Het is mogelijk om met een boot naar het eiland te varen en de Isis tempel te bezoeken. Een gids vertelt over dit bijzonder project.
De overnachting is uniek want ’s middags scheep je al in op het 5 sterren cruiseschip, dat klaarligt op de Nijl. Je vaart nog niet direct weg want er is nog van alles te beleven in Aswan.
Dag 12: Met de boot naar het Elefantine eiland.
Dat wil je toch op vakantie: een vrije dag en relaxen op het dek van de boot in het stadje aan de Nijl. Maar in Aswan zijn ook aantrekkelijke uitstapjes te maken zoals een zeiltochtje met een ‘felouka’ langs Elephantine Island en de Graven van de Nobelen.
Het Nubisch museum is zeer interessant en de moeite waard voor een bezoek, maar ook een uurtje slenteren over de kleurrijke souq van Aswan is altijd leuk.
Aan het einde van de dag neem je afscheid van Aswan en nadat iedereen is ingescheept is de afvaart van de cruiseboot.
Dag 13: Kom Ombo en Edfu
Het is een echt vakantiegevoel wanneer je vanuit een luie stoel het Egyptische leven aan je voorbij ziet trekken. Het luxe vijfsterren schip verzorgt het ontbijt, lunch en diner. De boot legt twee keer aan. Eerst om Kombo Ombo te bezoeken. Een dubbeltempel waarvan de ene helft is gewijd aan de valkengod Horus en de andere aan de krokodillengod Sobek. De tweede stop is in Edfu waar nóg een tempel staat die gewijd is aan Horus. Dit is één van de best bewaarde tempels van Egypte.
Dag 14: De Vallei der Koningen
De volgende ochtend komt het schip aan in Luxor en staat de gids klaar om met ons de ‘Vallei der Koningen’ te bezoeken. Bij de voet van de piramidevormige berg zijn ruim 60 graven van farao’s en notabelen ontdekt. Het bekendste graf is dat van Toetanchamon, ontdekt door Howard Carter. Sommige graven werden al in de oudheid geplunderd, zoals dat van Ramses IV. We gaan naar de tempel van Hatsjepsut en het ambachtsliedendorp Deir el Medina. Het dorp was een nederzetting in het Oude Egypte en is ontstaan onder Thoetmosis I, maar de oude Egyptenaren beschouwen Amenhotep I als stichter. Onderweg komen we langs de Memnon kolossen die zeker een bezoek waard zijn. Na deze excursie is het tijd om het hotel in Luxor op te zoeken.
Dag 15: Karnak tempel in Luxor
Na het ontbijt maken we een excursie naar de gigantische tempel van Karnak, een tempelcomplex aan de oostkant van de Nijl. Deze site is mogelijk het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en de op één na meest bezochte archeologische plaats in Egypte. Slechts een deel van het complex is toegankelijk voor publiek: het deel dat is gewijd aan de God Amon-Re. Maar liefst 30 farao’s waren betrokken bij de bouw van dit prachtige complex. Vooral de omvang en het grote aantal gebouwen van Karnak is overweldigend. ’s Middags kun je de Luxor tempel bezoeken, het Museum van Luxor of een fietstochtje maken over het platteland en tussen de tempels en graven door fietsen. Aan het eind van de middag stap je op de nachttrein naar Cairo.
Dag 16: De piramiden van Gizeh
Net buiten Cairo lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en ligt het plateau Gizeh met de drie beroemde piramiden. Eén van de oudste en mooiste piramiden van Egypte is gebouwd in opdracht van de farao’s Cheops, Chefren en Mykerinos. Deze piramide is een van de zeven wereldwonderen. Ga je binnenin kijken? Op het Gizeh-plateau bekijk je ook de imposante sfinx met de daltempel. De oudste piramide van het land is de trappiramide van koning Djoser die je niet mag overslaan. We verblijven in een hotel in de stad Cairo.
Dag 17: De oude binnenstad van Cairo
Vanaf de hooggelegen Citadel met de moskee van Mohammed Ali heb je een schitterend uitzicht over de stad. Bij mooi weer kan je een glimp opvangen van de piramiden van Gizeh. De gids vertelt veel over het oude gedeelte van de stad en neemt je mee via de Tentenmakersstraat en de stadspoort Bab Zuweila richting de Khan al Khalili souq. Een wirwar van kleine straatjes met heerlijke specerijen. Wellicht koop je nog een laatste souvenir. Een kopje thee in het oudste theehuis van Cairo, El Fishawi mag op zo’n dag niet ontbreken.
Dag 18: Home sweet home
Bij het krieken van de dag wordt je naar de luchthaven gebracht en vervolgens vlieg je van Cairo naar Amsterdam. De reis Soedan en Zuid Egypte loopt ten einde. Nog dezelfde dag kom je aan in Amsterdam met een bagage vol mooie herinneringen aan de rondreis Soedan en Zuid Egypte.
Uiteraard is het mogelijk om een paar dagen langer in Cairo te blijven. Geef dat dan aan bij de boeking.