Stammen in Zuid Ethiopië bezoeken?
- Hoogtepunten
- Dagprogramma
- Datum en Prijs
- Informatie
- Excursies
- Boeken
- Foto's
- Printversie dagprogramma
Met de Kerst naar de stammen in Ethiopië? Een unieke reis in een uniek land. Je viert Kerst en Nieuwjaar samen met de stammen in de Omo vallei, wie heeft dat al eens eerder gedaan? Geen kerstboom maar in een boomstam de rivier oversteken. Ontmoet de Hamar, Karo, Mursi, Konso en Dassanech. Samen met een gezellig gezelschap reis je door een wereld waar je 2 maal Kerst viert en het nieuwe jaar inluidt. Het Ethiopische kerstfeest, Leddett festival is op 6/7 januari. Een uniek land waar de Kerstreis een parel is.
Waarom juist deze reis naar de stammen in Zuid Ethiopië :
- Grote uitgebreide en unieke rondreis door het zuiden van Ethiopië
- Een kijkje in de dorpen van de stammen
- Samen met de lokale bevolking in een boomstam de rivier oversteken
- Vele kleurrijke markten in de Omo vallei
- Met stoere 4 WD door het Mago National Park
- De Mursi stam ontmoeten met als versiering een schotel in de onderlip
- Een boottrip op het Chamo meer in het Nech Sar National Park
- Kleine groep van maximaal 12 personen
Helaas deze kerstreis is niet meer boekbaar.
Ga je het volgend jaar mee?
Addis Abeba
Addis Abeba is de hoofdstad van Ethiopië en betekent Nieuwe Bloem. Je kunt er bewoners uit alle regio's tegenkomen, behalve de stammen uit de zuidelijke Omo vallei. We verkennen Addis en brengen een bezoek aan de Entoto heuvel waar vrouwen met grote bossen hout op hun rug naar de markt gaan. In het Nationaal museum zien we Lucy, 'de oudste gevonden mens'.
Het diepe zuiden is een kleurenpalet met verschillende stammen in Zuid Ethiopië
Met terreinauto’s rijden we over zandwegen naar de animistische stammen in Zuid Ethiopië . Elke stam heeft een eigen kenmerkende versiering, kleding en bouw van de hutten. Zij leven nog op eeuwenoude traditionele wijze. Heel fotogeniek!
Bezoek aan de bijzondere Mursi en Hamar stammen in Zuid Ethiopië
De Mursi stam is wel de bekendste stam van de Omo vallei: vrouwen met een ronde kleischotel in de opengewerkte onderlip. Maar ook andere stammen zijn bijzonder zoals de Konso, Dassenech en de Hamar. De ingenieuze kapsels, tot kleding bewerkte geitenvellen en lichaamsversieringen zijn verbazingwekkend.
Kleurrijke weekmarkten
Vanuit de dorpen komen mensen, uren lopend, naar de weekmarkt om hun spullen te verkopen en de wekelijkse boodschappen te doen. De markt is ook een ideale ontmoetingsplek. Jonge mensen maken zich extra mooi om indruk op elkaar te maken en wellicht een geschikte huwelijkskandidaat te ontmoeten.
Plaatsen waar we slapen:
Dag 1/2: Addis Abeba
Dag 3: Hawassa
Dag 4/5: Dorze
Dag 6: Konso
Dag 7/8/9: Turmi
Dag 10/11: Jinka
Dag 12: Arba Minch
Dag 13: Langano
Dag 14: Vlucht
Dag 15: Home sweet home

Dag 1: Je wordt opgehaald en naar het hotel gebracht
Vanuit Amsterdam vlieg je naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.
Je wordt opgehaald op Bole International Airport en naar het hotel gebracht. Een eerste kennismaking met de miljoenenstad. Ethiopië is ongeveer 28 keer Nederland en heeft 112 miljoen inwoners waarvan er 17 miljoen mensen in Addis Abeba wonen.

Dag 2: Naar de Entoto heuvel met een prachtig uitzicht
Nadat je rustig de ochtend hebt doorgebracht, stappen we tegen elf uur in de bus om kennis te maken met Addis Abeba. Een bezoek aan het National Museum met het skelet van Lucy, de oudste gevonden mens. We gaan naar de Kathedraal waar keizer Haile Selassie en zijn vrouw liggen begraven en bezoeken de Entoto heuvel met een prachtig uitzicht. Hier ontmoet je de vrouwen die wel 40 kilo bossen takken op hun rug sjouwen om op de markt te verkopen.

Dag 3: Vogels spotten in Ziway
Ben je er klaar voor? We reizen van Addis Abeba richting het zuiden naar Hawassa met een stop in Ziway. De belangrijkste bezienswaardigheid in Ziway is het grote meer. Er zijn veel watervogels te vinden in de buurt van de steiger en misschien kan je er een nijlpaard spotten. Een heerlijke lunch aan het water en dan richting Hawassa. Het Haile resort wacht op ons waar we een duik in het zwembad nemen of een wandeling maken in de buurt van het meer. Hoe geweldig is het om te relaxen op een standstoel en de aapjes in de bomen hun kunstjes te zien uitvoeren.

Dag 4: De maraboes wachten op het visafval
Na het ontbijt gaan we eerst naar een echte typische vismarkt in Ethiopië. Het Hawassa-meer is zeer visrijk. Iedere ochtend gaan de vissers vroeg het meer op om tilapia binnen te halen. Als de kinderen de vis schoonmaken wachten de maraboes op visafval. Hier kun je zien hoe ze de vissen in het meer vangen vanaf de kant. Je kunt bij verschillende locale tentjes een vers gevangen vis eten.
In de middag rijden we door de Guge Mountains naar het leefgebied van de Dorze stam. We verblijven in de Dorze lodge die ontworpen is in de traditionele stijl van de Dorze-gemeenschap.

Dag 5: Proef de koekjes bij de Dorze
Na het ontbijt verkennen we het dorpje van de Dorze stam. Een enthousiaste bewoner laat ons de leefwijze van de Dorze zien en vertelt over de huttenbouw die worden gebouwd tot wel 12 meter hoog in de vorm van een bijenkorf en gemaakt van organisch materiaal. Zij maken koekjes van de stam van een bananenboom. Door de schaarse landbouwgrond is men rond 1900 overgegaan op weven. In heel Ethiopië is hun weeftechniek bekend en langs de kant van de weg staan kraampjes met geweven producten. De Dorze zijn de vervaardigers van de nationale kledij van Ethiopië. De Shemma, een zeer fijn geweven witte doek, wordt gedragen bij kerkbezoek. Ga je mee een wandeling maken door het mooie gebied van de Dorze? Een bezoek aan het voor lange tijd geïsoleerd levende Dorze volk is een van de verrassingen die Ethiopië te bieden heeft. Het Dorze territorium dat maar 30 km2 groot is, wordt al meer dan 500 jaar door hen bewoond.

Dag 6: De gids vertelt ons alles over de stammen in zuid Ethiopië
De Omo-vallei is het leefgebied van vele opmerkelijke stammen. Vandaag bezoeken we de Konso stam. Hun dorp ligt op een heuvel en is beschermd door een hoge wal van takken. De hutten hebben een totaal andere bouw dan die van de Dorze. De Konso stam kent een afwijkende levensstijl: als enige stam in de vallei hebben zij een terrascultuur. Bekend zijn de Konso’s vooral om hun ‘waga’s’, graftotems in de vorm van houten voorouderbeelden. De gids vertelt ons er van alles over. We maken een korte wandeling door ‘New York in Ethiopia’, een gebied met rotsformaties gevormd door de natuur. In een lokaal café, waar de muren zijn versierd met primitieve kunst, drinken we een aperitief, de daar gemaakte honeywine.

Dag 7: De Hamar mensen komen naar de markt voor hun wekelijkse boodschappen
In de ochtend komen mensen uit de bergen en afgelegen dorpjes naar de Dimeka markt om hun waar te verkopen of de wekelijkse boodschappen te doen. Een kleurrijke markt bezocht door vele stammen zoals de Hamar, Banna en Ari. Ook de Tsamai stam is hier regelmatig te zien. De Tsamai mannen hebben kleurrijke oorbellen en kettingen, versieren hun benen en proberen meisjes het hof te maken. De markt is ook een prima mogelijkheid om souvenirs te kopen. Als het lukt brengen we een bezoek aan de ‘Bull jump’ ceremonie vanuit onze slaapplek in Turmi. Maar het is zeker dat we hier ons nieuwe jaar inluiden!

Dag 8: Beschilderde lichamen van de Karo stam
De Karo stam waar nog ongeveer 1000 stamleden van zijn is de kleinste stam in aantal. In de Lower Omo vallei aan de oevers van de Omo rivier ligt het dorpje Kolcho. Hier leeft deze stam nog in een traditionele manier . De Karo is bekend om zijn body painting en van jongs af aan leren de kinderen de motieven. De kleuren die ze gebruiken zijn rechtstreeks uit de natuur. Wit wordt verkregen uit gips en geel uit een mineraal gesteente. Het mengsel wordt met een beetje water aangemaakt en met een geschikt stokje op het gezicht aangebracht. Onderweg passeren we de Nyangatom stam in Kangatan.

Dag 9: De prachtig uitgedorste stam Arbore
Na het ontbijt stappen we in de auto’s en gaan we de Arbore stam bezoeken. De Arbore stam bestaat uit circa 25.000 mensen en ook deze stam is prachtig uitgedorst met veel kralen kettingen. In en rondom Turmi is tevens het leefgebied van de Hamar stam. De grote ontmoetingsplek voor de Hamar is op de markt in Turmi.In de namiddag bezoeken we de markt waar we voornamelijk de Hamar zullen tegenkomen. We komen ze zeker tegen wanneer de vele Hamar met hun vee naar de markt lopen. Hamar zijn nomadische veetelers. Het is de grootste stam in dit gebied.

Dag 10: In een uitgeholde boomstam over de Omo rivier
In de Omorate leeft de Dassenech stam. In een uitgeholde boomstam steken we de rivier over en aan de overkant popelen de mensen om gefotografeerd te worden. Hun versieringen bestaan uit mooie gekleurde kralen in allerlei kleuren. Ze zien er prachtig uit. Het dorpje Jinka wacht op ons maar voordat we er inchecken in ons hotel brengen we een bezoek aan de Alduba markt waar we de kleurrijke stammen weer tegen komen.

Dag 11: Een schoteltje in de onderlip is een teken van schoonheid
Vandaag staat de dag in het teken van de Mursi stam. De jeeps banen zich een slingerweg door het Mago National Park. De Mursi vrouwen hebben een schoteltje in de onderlip, een teken van schoonheid, terwijl ze hun hoofd versieren met diverse attributen. Voor een paar Birr poseren ze voor een foto. Ook versieren meisjes hun lichaam met inkepingen met allerlei motieven.
De Mursi stam zijn een bijzonder fotogenieke stam, die je wilt zien als je in Zuid Ethiopië bent. ’s Middags is er een bezoek aan de Ari stam.

Dag 12: Een biertje proeven op de Key Afar markt
Ga naar het Jinka museum waar je het traditionele stammenleven in de Omo-vallei kan beleven. Het kleine museum toont een aantal kledingstukken en gereedschappen in de hal. Verder schenkt het aandacht en het bewustmaken over kwesties als vrouwenbesnijdenis en littekens van vrouwen. Onderweg bezoeken we de Key Afar markt waar de bevolking hun producten en waar aanbieden. De vrouwen en mannen zitten gezellig naast elkaar in de schaduw van een boom. Hier kan je de heerlijkheid van eigen gebrouwen bier proeven. Een levendige markt met verschillende stammen.

Dag 13: Een gloed van 1000 flamingo’s over het water
Wanneer we wakker worden in Paradise Lodge in Arba Minch ligt de boot te wachten om ons een kijkje te laten nemen op het Chamo meer. Het Chamo meer is een deel van het Nech Sar National Park. Het meer zit vol met enorme krokodillen, maar het is ook de thuishaven van pelikanen en nijlpaarden. Een prachtige route brengt ons naar het Langano meer. Een lodge aan het strand waar de strandstoelen klaar staan. In Langano is het mogelijk om een wandeling te maken bij het Chitu-meer. Een ondiep gekleurd kratermeer waar flamingo’s van dichtbij zijn te bewonderen. Hier schijnt de gloed van 1000 flamingo’s over het water.

Dag 14: De stad Addis Abeba lonkt
In een rustig tempo naar het ontbijt, een kleine wandeling, de laatste souvenirs kopen en nog een laatste blik op het landschap van Ethiopië. Na de stilte van het platteland is het wennen aan de drukte van Addis Abeba. We nemen afscheid van Ethiopië. Kerst gevierd en het nieuwe jaar ingeluid en toch zeven jaar jonger (volgens de Juliaanse kalender)! Na het afscheidsdiner in Addis gaan we richting vliegveld. Een nachtvlucht brengt je terug naar Amsterdam (of Brussel).

Dag 15: Home sweet home
De reis “De stammen in Zuid Ethiopië’ loopt ten einde. In de ochtend zullen we aankomen in Amsterdam. Home sweet home.
15 dagen naar de stammen in Zuid Ethiopië.
Prijs: vanaf € 2895,–
Wat is inclusief:
- retour vlucht Amsterdam – Addis Abeba.
- alle luchthavenbelasting, brandstofheffing en veiligheidstoeslagen.
- het vervoer zoals in de route beschreven.
- alle overnachtingen in hotels en guesthouses met ontbijt op basis van 2-persoonskamer.
- entree in Mago National Park
- reisbegeleiding tijdens de hele reis
- alle genoemde excursies zoals genoemd in het programma (zonder entreegelden).
- bovendien worden er geen administratiekosten in rekening gebracht.
Wat is exclusief:
- alle lunch, avondeten en drankjes.
- de facultatieve excursies.
- entreegelden van bezienswaardigheden.
- daarnaast moet je denken aan vaccinaties en visa.
- maar ook een reisverzekering (verplicht).
- fooien.
- verder alle overige persoonlijke uitgaven.
- tenslotte het garantiefonds, kosten €15 per boeking.
Wat is er nog meer aan info voor deze groepsreis:
- de aanbetaling voor deze reis is € 500.
- wanneer je een éénpersoonskamer wilt is die op aanvraag en kost € 315,–.
- het minimum aantal deelnemers is 6 en het maximum is 12 deelnemers.
- er is een mogelijkheid om eerder naar Addis Abeba te vliegen of later terug te vliegen. Er kan een kamer worden bijgeboekt waardoor er meerkosten zijn.
- het richtbedrag voor zakgeld is € 300, maar houdt rekening met je eigen uitgavenpatroon.
- er wordt bij het begin van de reis een gezamenlijke uitgavenpot gemaakt.
Bij deze bijzondere reis wordt van iedereen een flexibele houding verwacht. We komen op verschillende plekken waar het toerisme ver weg is en bezoeken afgelegen gebieden. Deze reis naar de stammen in Zuid Ethiopië is voor echte reizigers.
Voor de reis naar de stammen in Zuid Ethiopië heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Het is goed mogelijk om een visum aan te vragen via e-visum en de kosten zijn op dit moment ± €50,-. Wil je meer weten over het verkrijgen van een visum voor Ethiopië kijk dan bij wist je dat van Mayke Tours.
Het is mogelijk om zelf je vliegticket te boeken. In overleg met Mayke Tours kan je geholpen worden en advies krijgen over de maatschappijen. Zowel Lufthansa, Ethiopian Airways als Turkish Airlines zijn maatschappijen waarmee wordt gevlogen naar Addis Abeba.
Het is toegestaan om een bedrag tot een maximum van EURO 3000 in te voeren. Er mag niet meer dan 200 birr het land uitgevoerd worden. Belastingvrij invoeren is toegestaan tot: 200 sigaretten, 100 sigaren, 250 gr. tabak, 2 liter alcoholische drank en 1/2 liter parfum.
Wanneer er souvenirs worden uitgevoerd die antiek zijn dan heb je een exportpermit nodig.
Voor de permits in de reis van Zuid Ethiopië zorgt Mayke Tours.
Vaccinatie tegen cholera is vereist als je een land hebt bezocht dat door cholera is besmet binnen 6 dagen vóór aankomst in Ethiopië. In Zuid Ethiopië wordt malariaprofylaxe sterk aangeraden en neem goed muggenolie mee. Voor verder informatie en inentingen verwijzen we door naar de GGD Reisvaccinaties of de reisvaccinatie aan huis. Voor een volledige vaccinatie is het raadzaam om een maand van te voren te beginnen. Breng medicijnen die je gebruikt en die je eventueel nodig kan hebben mee van huis.
Wij stellen het verplicht om een reisverzekering af te sluiten met werelddekking. Zo heb je altijd recht op hulp in het buitenland van een alarmcentrale, mocht dit onverwachts nodig zijn. Ethiopië is een relatief veilig land. Ernstige misdaden zijn zeldzaam, maar toeristen moeten attent zijn op zakkenrollers en andere kleine diefstallen in de grote steden. Wees attent op markten rondom busstations en grote publieke feesten.
Wij houden in het buitenland doorlopend contact met onze reisagent en volgen de veiligheidssituatie op onze bestemming.
Voor meer informatie over de regels van Covid-19 kijk hier
Of je nu op zoek bent naar een bijzondere verre reis of juist een actieve vakantie, op reis wil je goed weer. Ethiopië ligt dicht bij de evenaar, maar slechts enkele delen van het land kennen een tropisch klimaat, vooral in de westelijk gelegen laagvlakten. Zuid Ethiopië (de Omo-vallei) heeft een droog en een nat seizoen en in de maand november en rond eind maart en begin april is het korte regenseizoen. De beste reistijd voor een bezoek aan het zuiden van Ethiopië is medio oktober tot begin maart omdat er in deze periode weinig neerslag valt en het klimaat mild is. Houdt er rekening mee dat het klimaat erg aan het veranderen is. Wanneer het regentijd is dan is het meestal 's avonds dat er een bui valt. De temperatuur kan overdag oplopen tot 25 á 30 graden en in de avond koelt het af.
De reizen van Mayke Tours hebben een actief karakter en er wordt van je verwacht dat je mentaal en fysiek gezond bent. De reis naar de stammen in Zuid Ethiopië is in principe voor iedereen te maken, mits je een goede conditie hebt en een positieve instelling. Houdt er rekening mee dat het avontuurlijke karakter van de reis en onvoorziene omstandigheden (de weg zeer slecht, een vervoermiddel heeft pech, accommodatie overboekt of vertraging van het vervoer) er een andere planning wordt gemaakt. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk samen met de deelnemers, maar is niet altijd toepasbaar.
We rijden in 4x4 WD auto's met drie tot vier passagiers.
Het kan gebeuren dat de maaltijden niet altijd op hetzelfde tijdstip zijn: we overleggen dit met de gids en chauffeur wat het beste uitkomt. Veelal wordt er samen gegeten omdat het aantal restaurantjes beperkt is, maar wanneer je liever zelf een restaurant opzoekt is dat uiteraard mogelijk. Wanneer er gekampeerd wordt gaat er een kok mee die de maaltijd verzorgt. In veel Afrikaanse restaurants is een Europese maaltijd te bestellen. Vegetarisch is goed te verkrijgen.
Omdat de reizen van Mayke Tours zo dicht mogelijk bij de lokale bevolking zijn, proberen we zo weinig mogelijk in grote hotels te slapen. Je overnacht in ’t algemeen in middenklasse hotels en gezellige guesthouses. Wij proberen zoveel mogelijk de kamers met badkamer en wc aan te bieden, echter het kan voorkomen dat het sanitair gedeeld wordt. Wanneer je alleen boekt, dan word je ingedeeld in een tweepersoonskamer, waarbij wij uiteraard rekening houden met iemand van hetzelfde geslacht. Echter wanneer er niemand anders is dan wordt verwacht dat je het er mee eens bent dat de meerprijs van éénpersoonskamer wordt gedeeld met Mayke Tours. Een heel enkele keer komt het voor dat je met meer deelnemers op een kamer ligt. Dit is soms in afgelegen gebieden en als geen tweepersoonskamer aanwezig zijn. Je kan ook kiezen om alleen op een kamer te slapen, hiervoor wordt een toeslag gevraagd. Het is goed om er rekening mee houden dat in de reis naar de stammen in zuid Ethiopië soms minder comfortabele hotels en guesthouses zijn. Over het algemeen zijn het middenklas hotels. In Addis Abeba slapen we in het comfortabele Caravan hotel.
Enkele mooie lodges waar we slapen in de reis " Stammen in Zuid Ethiopië" Buska lodge in Turmi of Kanta lodge in Konso
De lokale valuta is de Ethiopische Birr (ETB) verdeeld in 1, 5, 10, 25, 50 centen en 1 birr munt. Biljetten zijn beschikbaar in 1, 5,10, 50 en 100 birr, de wisselkoers in ongeveer 50 birr tegen 1 euro. Het gebruik van creditcard groeit, maar het gebruik is nog steeds zeer beperkt en daarom wordt sterk aangeraden om ook cash geld mee te nemen. Zeker voor Zuid Ethiopië. Je kan van te voren checken wat de koers is bij Wisselkoers . Er is bij veel banken of hotels te wisselen met euro’s, een enkele keer is het mogelijk om in Ethiopië te pinnen, maar de mogelijkheden groeien ieder jaar. Denk er om je pinpas te activeren voor in het buitenland. Het zakgeld is een adviesbedrag dat wordt ingeschat voor de uitgaven die van persoonlijke aard zijn en voor alle niet inbegrepen excursies. Het bedrag dat je uiteindelijk nodig hebt hangt af van je eigen uitgavenpatroon zoals: maaltijden, drankjes souvenirs enz.. Met de kosten voor excursies en entreegelden, die niet in de prijs zijn inbegrepen is rekening mee gehouden. Hetzelfde geldt voor alle entreegelden en voor de te bezoeken bezienswaardigheden.
In Ethiopië geldt vrijheid van godsdienst. De belangrijkste godsdiensten in Ethiopië is het Christendom (63 %) en de Islam (34 %). In Zuid Ethiopië komt ook nog veel animisme voor. Het merendeel van de christenen is aanhanger van de Ethiopisch-orthodoxe kerk. Daarnaast is er een kleine groep katholieken en protestanten.
De stammen in het zuiden van Ethiopië, zoals de Konso, Hamar, Surma en Mursi zijn voornamelijk animistisch. Ze geloven in natuurgeesten die zich verschuilen in bomen of rotsen. Vandaar dat men allerlei rituelen voor de geesten uitvoert. Daarnaast neemt voorouderverering bij het animisme een belangrijke plaats in.
De stammen in Zuid Ethiopië zijn zeer fotogeniek, de mensen zijn vriendelijk en goedlachs. Het is een vaste gewoonte dat de mensen 5 tot 10 Birr vragen om zich te laten fotograferen. Zorg dat je genoeg kleingeld bij je hebt. Het is altijd raadzaam om toestemming te vragen en wanneer het duidelijk is dat de mensen het niet op prijs stellen, dit ook te respecteren. In het oosten van het land is dit niet van toepassing om te betalen voor een foto, maar altijd raadzaam om toestemming te vragen.
Neem zo min mogelijk bagage mee en zeker niet meer dan 15 kilo. Er is beperkte ruimte in de bus en 4 wheel drive. De chauffeur is er iedere dag mee aan het sjouwen om boven op de bus of auto te tillen. Het handigste is wanneer je een reistas of rugzak gebruikt, het is niet handig om een harde koffer mee te nemen.
Neem gemakkelijk zittende kleding mee, hele lichte kleren voor overdag en een jasje of een flees voor de ochtend en de avond. Vergeet niet dat de Ethiopiër behoorlijk conservatief is en het wordt aanbevolen om knieën en schouders te bedekken. Dat geldt minder in Zuid Ethiopië. Houdt er rekening mee dat je in veel hotels kunt laten wassen. In het zuiden van Ethiopië bij de stammen is het meer geaccepteerd om overdag zomerse kleding te dragen. Na een regenbui is alles weer snel droog.
De reisbegeleiding is verantwoordelijk voor de logistiek van de reis (vervoer en accommodatie) om het zo vloeiend mogelijk te laten verlopen en is geen gids. Neem voor achtergrondinformatie een goede reisgids mee van het land dat je bezoekt. De groepsreizen worden gemaakt met Nederlandse begeleiding. Wanneer er tegenslagen zijn van welke aard dan ook, zal de reisbegeleiding een passend alternatief proberen te vinden in overleg met de reizigers en Mayke Tours. Je kan altijd bij de reisbegeleiding terecht met vragen voor hulp, maar ben je ter plekke niet tevreden, dan hoort de reisbegeleiding dat graag zodat direct gekeken kan worden naar een oplossing.
In Zuid Ethiopië is het verplicht om een gids in te huren bij een bezoek aan een stam. Deze spreken de taal en kunnen uitleg geven over de leefwijze van de stammen.
Wij zijn aangesloten bij het garantiefonds de GGTO en bij de VvKR. Voor jou als reiziger is dit een veilig gevoel omdat je bij eventuele problemen altijd kunt terugvallen op deze organisaties.
In de wintertijd is het 2 uur later dan in Nederland. In de zomertijd is dat één uur.
De voltage is 220 volt. In de meeste hotels kan je met je gewone europese stekkers terecht. Een zeer enkele keer is dat niet het geval. Regelmatig valt de stroom uit, maar de meeste hotels beschikken echter over eigen generators waardoor je waarschijnlijk weinig last zal hebben van deze ‘power-cuts’. Wel raden we je aan een zaklantaarn mee te nemen op reis.
Een fooi geven is op iedere reisbestemming niet verplicht. Het wordt echter wel erg gewaardeerd wanneer je blijk geeft van je waardering door het geven van een kleine bijdrage aan jouw chauffeur en gids, het kamermeisje, of degene die je koffer met veel zorg naar jouw kamer draagt. Het is immers een aanvulling op het vaak karige salaris. Vaak wordt dat uit de gezamenlijke pot gedaan, maar het staat je altijd vrij om een eigen tip te geven. Wanneer de reisbegeleiding zijn best heeft gedaan en je bent tevreden dan verwacht zij/hij aan het einde van de reis of bij het afscheid ook een fooi.
In restaurants is het normaal om een tip van 10 % te geven als het niet inclusief is.
Porter voor de bagage is 10 birr per tas.
Chauffeurs en gidsen is 1 euro per persoon per dag.
Mocht je de reis naar de stammen in Zuid Ethiopië willen verlengen, neem dan contact op met Mayke Tours voordat je de reis definitief hebt gemaakt. Voor het wijzigen van de heen- of terugvlucht brengen wij standaard €15 per persoon in rekening. Bij de verlenging van je reis kan je te maken hebben met extra kosten, zoals meerkosten voor de vlucht, het regelen van het eigen transfer, extra hotelnachten etc. Wij nemen (na ontvangst van het boekingsformulier) zo spoedig mogelijk contact met je op om de prijs met je bespreken. Pas nadat je hiermee akkoord bent gegaan, wordt je boeking definitief.
Bellen vanuit Zuid Ethiopië is goed mogelijk met je eigen mobiele telefoon, maar informeer voor de kosten bij je provider. In Ethiopië kan je ook een Sim-kaart kopen. Je hebt dan een fotokopie van je paspoort nodig en een pasfoto.
Verder krijg je voor in noodgevallen voor de thuisblijvers een telefoonnummer dat bij calamiteiten gebeld kan worden. Een hotellijst met telefoonnummers reiken we niet meer uit omdat dit op het laatste moment kan veranderen.
Mocht het minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Wij verplichten ons dit uiterlijk vier weken vóór vertrek aan de deelnemers mee te delen.
Indien je een digitaal dossier aanmaakt waarin je een scan van je paspoort, visa, e-ticket, medicijnen en andere belangrijke informatie kunt bewaren, mail dat dan naar jezelf zodat je ingeval van diefstal of verlies altijd kopieën hebt.
Deze worden gevierd volgens de Ethiopische kalender (gebaseerd op de Julian kalender) en bevat 12 maanden van 30 dagen en een maand van 5 dagen en daardoor ben je volgens deze kalender in Ethiopië zeven jaar jonger. Wil je meer weten over de feestdagen in Ethiopië klik dan hier.
Voorafgaand aan de reis is er altijd een kennismaking, zodat je je reisgenoten die meegaan naar de stammen in het zuiden van Ethiopië kan ontmoeten. Tevens zal ik op zo'n dag de reis doornemen en vragen beantwoorden. Mocht je meer informatie willen hebben dan kan je altijd contact opnemen.
De dorpen in Zuid Ethiopië met zijn kleurrijke en bijzondere mensen zijn een kleurenpalet.
Wist je dat de grootste krokodillen van de wereld in het Chamo meer zwemmen?
Addis Abeba, de Nieuwe Bloem € 15,-
Een vijf uur durende excursie door het hart van Ethiopië . Ofschoon je nog niet lang in Ethiopië bent zul je al veel indrukken opdoen. Ten eerste breng je een bezoek aan het Nationale museum waar je uitleg krijgt over de verschillende keizers en de kroon van Keizer Haile Selassie kan bewonderen. En niet te vergeten Lucy de oudste mens die in een vitrine ligt. In de Khatedraal zijn de overblijfselen van Keizer Haile Selassie en zijn vrouw bijgezet. In het bijzonder zijn de prachtige gebrandschilderde ramen. Ten slotte ga je de Entoto heuvel op. Hier komen iedere dag de vrouwen met 40 kilo gesprokkeld hout op hun rug naar beneden om naar de markt te gaan en te gaan verkopen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad Addis Abeba. In het eerste en oudste hotel van Addis Abeba gaan we genieten van een lunch.
Boottrip op het Chamo meer ±€ 7,50
In een gedeelte van het Nech Sar National Park ligt het Chamo meer. Bij een vaartocht over het meer kan je de grote populatie nijlpaarden en krokodillen spotten. Er wordt gefluisterd dat er de grootste krokodillen ter wereld zijn. Maar ook reigers, visarenden en maraboes.
Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de prijs is en hoeveel mensen meegaan. Daarom plus-minus prijs.
Bezoek van de dorpen in Zuid Ethiopië
De kosten van de excursies naar de dorpen zijn soms verschillend. Het vervoer naar de dorpen is bij de prijs inbegrepen, maar de entree niet. Ook is er een verplichting om een lokale gids mee te nemen. De gids geeft uitleg over de leefwijze van de stam en je kan alle vragen stellen. Daarbij is het handig om de gids te laten vertalen wanneer je iets wilt vragen aan de stamleden. Reken tussen de € 5,- en €7,50 per persoon per dorp. Dat ligt aan het aantal deelnemers.
De markten zijn vrij toegankelijk en het vervoer er naar toe is bij de prijs inbegrepen. Het kan echter voorkomen dat een stamhoofd heeft bedacht om een entree te heffen voor een bezoek.
In de Omo vallei bezoek je: Dorze dorp, Konso dorp, Hamar dorp, Dassanech dorp, Mursi stam, Karo stam, Nyangatom stam, Arbore stam, Borana stam en de Sidamo stam. Bij verschillende van deze stammen is zeker geen entree.
Kijk bij de Mursi stam voor meer informatie van deze stam.
De stammen in zuid Ethiopië
Dag 1: Je wordt opgehaald en naar het hotel gebracht
Vanuit Amsterdam vlieg je naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.
Je wordt opgehaald op Bole International Airport en naar het hotel gebracht. Een eerste kennismaking met de miljoenenstad. Ethiopië is ongeveer 28 keer Nederland en heeft 112 miljoen inwoners waarvan er 17 miljoen mensen in Addis Abeba wonen.
Dag 2: Naar de Entoto heuvel met een prachtig uitzicht
Nadat je rustig de ochtend hebt doorgebracht, stappen we tegen elf uur in de bus om kennis te maken met Addis Abeba. Een bezoek aan het National Museum met het skelet van Lucy, de oudste gevonden mens. We gaan naar de Kathedraal waar keizer Haile Selassie en zijn vrouw liggen begraven en bezoeken de Entoto heuvel met een prachtig uitzicht. Hier ontmoet je de vrouwen die wel 40 kilo bossen takken op hun rug sjouwen om op de markt te verkopen.
Dag 3: Vogels spotten in Ziway
Ben je er klaar voor? We reizen van Addis Abeba richting het zuiden naar Hawassa met een stop in Ziway. De belangrijkste bezienswaardigheid in Ziway is het grote meer. Er zijn veel watervogels te vinden in de buurt van de steiger en misschien kan je er een nijlpaard spotten. Een heerlijke lunch aan het water en dan richting Hawassa. Het Haile resort wacht op ons waar we een duik in het zwembad nemen of een wandeling maken in de buurt van het meer. Hoe geweldig is het om te relaxen op een standstoel en de aapjes in de bomen hun kunstjes te zien uitvoeren.
Dag 4: De maraboes wachten op het visafval
Na het ontbijt gaan we eerst naar een echte typische vismarkt in Ethiopië. Het Hawassa-meer is zeer visrijk. Iedere ochtend gaan de vissers vroeg het meer op om tilapia binnen te halen. Als de kinderen de vis schoonmaken wachten de maraboes op visafval. Hier kun je zien hoe ze de vissen in het meer vangen vanaf de kant. Je kunt bij verschillende locale tentjes een vers gevangen vis eten.
In de middag rijden we door de Guge Mountains naar het leefgebied van de Dorze stam. We verblijven in de Dorze lodge die ontworpen is in de traditionele stijl van de Dorze-gemeenschap.
Dag 5: Proef de koekjes bij de Dorze
Na het ontbijt verkennen we het dorpje van de Dorze stam. Een enthousiaste bewoner laat ons de leefwijze van de Dorze zien en vertelt over de huttenbouw die worden gebouwd tot wel 12 meter hoog in de vorm van een bijenkorf en gemaakt van organisch materiaal. Zij maken koekjes van de stam van een bananenboom. Door de schaarse landbouwgrond is men rond 1900 overgegaan op weven. In heel Ethiopië is hun weeftechniek bekend en langs de kant van de weg staan kraampjes met geweven producten. De Dorze zijn de vervaardigers van de nationale kledij van Ethiopië. De Shemma, een zeer fijn geweven witte doek, wordt gedragen bij kerkbezoek. Ga je mee een wandeling maken door het mooie gebied van de Dorze? Een bezoek aan het voor lange tijd geïsoleerd levende Dorze volk is een van de verrassingen die Ethiopië te bieden heeft. Het Dorze territorium dat maar 30 km2 groot is, wordt al meer dan 500 jaar door hen bewoond.
Dag 6: De gids vertelt ons alles over de stammen in zuid Ethiopië
De Omo-vallei is het leefgebied van vele opmerkelijke stammen. Vandaag bezoeken we de Konso stam. Hun dorp ligt op een heuvel en is beschermd door een hoge wal van takken. De hutten hebben een totaal andere bouw dan die van de Dorze. De Konso stam kent een afwijkende levensstijl: als enige stam in de vallei hebben zij een terrascultuur. Bekend zijn de Konso’s vooral om hun ‘waga’s’, graftotems in de vorm van houten voorouderbeelden. De gids vertelt ons er van alles over. We maken een korte wandeling door ‘New York in Ethiopia’, een gebied met rotsformaties gevormd door de natuur. In een lokaal café, waar de muren zijn versierd met primitieve kunst, drinken we een aperitief, de daar gemaakte honeywine.
Dag 7: De Hamar mensen komen naar de markt voor hun wekelijkse boodschappen
In de ochtend komen mensen uit de bergen en afgelegen dorpjes naar de Dimeka markt om hun waar te verkopen of de wekelijkse boodschappen te doen. Een kleurrijke markt bezocht door vele stammen zoals de Hamar, Banna en Ari. Ook de Tsamai stam is hier regelmatig te zien. De Tsamai mannen hebben kleurrijke oorbellen en kettingen, versieren hun benen en proberen meisjes het hof te maken. De markt is ook een prima mogelijkheid om souvenirs te kopen. Als het lukt brengen we een bezoek aan de ‘Bull jump’ ceremonie vanuit onze slaapplek in Turmi. Maar het is zeker dat we hier ons nieuwe jaar inluiden!
Dag 8: Beschilderde lichamen van de Karo stam
De Karo stam waar nog ongeveer 1000 stamleden van zijn is de kleinste stam in aantal. In de Lower Omo vallei aan de oevers van de Omo rivier ligt het dorpje Kolcho. Hier leeft deze stam nog in een traditionele manier . De Karo is bekend om zijn body painting en van jongs af aan leren de kinderen de motieven. De kleuren die ze gebruiken zijn rechtstreeks uit de natuur. Wit wordt verkregen uit gips en geel uit een mineraal gesteente. Het mengsel wordt met een beetje water aangemaakt en met een geschikt stokje op het gezicht aangebracht. Onderweg passeren we de Nyangatom stam in Kangatan.
Dag 9: De prachtig uitgedorste stam Arbore
Na het ontbijt stappen we in de auto’s en gaan we de Arbore stam bezoeken. De Arbore stam bestaat uit circa 25.000 mensen en ook deze stam is prachtig uitgedorst met veel kralen kettingen. In en rondom Turmi is tevens het leefgebied van de Hamar stam. De grote ontmoetingsplek voor de Hamar is op de markt in Turmi.In de namiddag bezoeken we de markt waar we voornamelijk de Hamar zullen tegenkomen. We komen ze zeker tegen wanneer de vele Hamar met hun vee naar de markt lopen. Hamar zijn nomadische veetelers. Het is de grootste stam in dit gebied.
Dag 10: In een uitgeholde boomstam over de Omo rivier
In de Omorate leeft de Dassenech stam. In een uitgeholde boomstam steken we de rivier over en aan de overkant popelen de mensen om gefotografeerd te worden. Hun versieringen bestaan uit mooie gekleurde kralen in allerlei kleuren. Ze zien er prachtig uit. Het dorpje Jinka wacht op ons maar voordat we er inchecken in ons hotel brengen we een bezoek aan de Alduba markt waar we de kleurrijke stammen weer tegen komen.
Dag 11: Een schoteltje in de onderlip is een teken van schoonheid
Vandaag staat de dag in het teken van de Mursi stam. De jeeps banen zich een slingerweg door het Mago National Park. De Mursi vrouwen hebben een schoteltje in de onderlip, een teken van schoonheid, terwijl ze hun hoofd versieren met diverse attributen. Voor een paar Birr poseren ze voor een foto. Ook versieren meisjes hun lichaam met inkepingen met allerlei motieven.
De Mursi stam zijn een bijzonder fotogenieke stam, die je wilt zien als je in Zuid Ethiopië bent. ’s Middags is er een bezoek aan de Ari stam.
Dag 12: Een biertje proeven op de Key Afar markt
Ga naar het Jinka museum waar je het traditionele stammenleven in de Omo-vallei kan beleven. Het kleine museum toont een aantal kledingstukken en gereedschappen in de hal. Verder schenkt het aandacht en het bewustmaken over kwesties als vrouwenbesnijdenis en littekens van vrouwen. Onderweg bezoeken we de Key Afar markt waar de bevolking hun producten en waar aanbieden. De vrouwen en mannen zitten gezellig naast elkaar in de schaduw van een boom. Hier kan je de heerlijkheid van eigen gebrouwen bier proeven. Een levendige markt met verschillende stammen.
Dag 13: Een gloed van 1000 flamingo’s over het water
Wanneer we wakker worden in Paradise Lodge in Arba Minch ligt de boot te wachten om ons een kijkje te laten nemen op het Chamo meer. Het Chamo meer is een deel van het Nech Sar National Park. Het meer zit vol met enorme krokodillen, maar het is ook de thuishaven van pelikanen en nijlpaarden. Een prachtige route brengt ons naar het Langano meer. Een lodge aan het strand waar de strandstoelen klaar staan. In Langano is het mogelijk om een wandeling te maken bij het Chitu-meer. Een ondiep gekleurd kratermeer waar flamingo’s van dichtbij zijn te bewonderen. Hier schijnt de gloed van 1000 flamingo’s over het water.
Dag 14: De stad Addis Abeba lonkt
In een rustig tempo naar het ontbijt, een kleine wandeling, de laatste souvenirs kopen en nog een laatste blik op het landschap van Ethiopië. Na de stilte van het platteland is het wennen aan de drukte van Addis Abeba. We nemen afscheid van Ethiopië. Kerst gevierd en het nieuwe jaar ingeluid en toch zeven jaar jonger (volgens de Juliaanse kalender)! Na het afscheidsdiner in Addis gaan we richting vliegveld. Een nachtvlucht brengt je terug naar Amsterdam (of Brussel).
Dag 15: Home sweet home
De reis “De stammen in Zuid Ethiopië’ loopt ten einde. In de ochtend zullen we aankomen in Amsterdam. Home sweet home.
