Wist je dat…. de Mursi stam in het Mago National Park in Ethiopië leven ?
Veel van deze stammen leven langs de Omo-rivier en één van die stammen is de bekende Mursi stam.
De Omo vallei, waar de Omo-rivier doorheen stroomt, is alleen met terreinwagens te bereizen. De vele verschillende stammen in Zuid Ethiopië hebben elk hun eigen cultuur en leefwijze. Kleurrijke mensen vanwege hun kralen en hun prachtig beschilderde lichamen.
Hieronder een korte beschrijving van de Mursi stam.
Waar leeft de Mursi-stam in Ethiopië?
De Mursi-stam leeft in de bergen van het Mago National Park tussen de Omo en Mago-rivier, in de Omo vallei. De Mursi leven samen met de Suri, dichtbij de grens met Zuid Soedan. Volgens de nationale volkstelling zijn er ongeveer 8.000 stamleden die nog steeds volgens traditionele wijze leven.

Hoe leeft de Mursi-stam in Ethiopië ?
De Mursi zijn nomadische herders en leven met hun veestapel dicht bij de rivier. Zij hebben ook een stuk landbouwgrond waarop mais wordt verbouwd. Verder houden ze bijen voor de honing. De bijenkorven, gemaakt van hout en mest, hangen ze hoog in de bomen zodat het vee er niet bij kan. De meeste Mursi’s zijn animistisch maar er zijn ook enkelen die zich tot het christendom hebben bekeerd.
Welke taal spreekt de Mursi-stam?
De Mursi spreken Nilo-Saharian, de Mursi-taal die alleen door enkele gidsen kan worden verstaan. Er zijn maar enkele stamleden die Amhaars spreken (de officiële taal van Ethiopië). Het is dus echt aan te raden om met een gekwalificeerde gids dit gebied te bezoeken.

Waarom is de Mursi-stam in Ethiopië zo populair?
De Mursi-stam is buitengewoon fotogeniek vanwege de vrouwen met een kleischotel in hun onderlip. Wanneer een meisje 15 of 16 jaar wordt, beginnen het piercen van de onderlip. De onderlip wordt uitgerekt zodat er een zelf gebakken kleischotel in kan worden gedragen. In de oorlel wordt vaak een houten ring geplaatst of een zwaar ijzeren voorwerp, om de opening zo groot mogelijk te maken.
Hoe groter de lipschotel, hoe meer vee het meisje waard is bij een huwelijk. De legende vertelt dat de lipschotel werd aangebracht om destijds slavenroof te voorkomen. Later werd het als schoonheidssymbool gedragen. De kleiplaten in de onderlip worden niet de hele dag gedragen; ze zijn zwaar en niet echt comfortabel. Maar zodra er toeristen in de buurt zijn, dan worden de platen snel in de onderlip gestopt om aantrekkelijk te zijn voor een mooi plaatje.
Het gezicht wordt versierd met witte kalkstrepen en op het hoofd worden de meest vreemde hoofdtooien gedragen: een huiden doek versierd met ijzeren ringen. Of een touw waar aan beide uiteinden een hoorn van een koe hangt. Het is echt de moeite waard om in Zuid Ethiopië deze stam te bezoeken.

De Mursi-strijder en een Kalashnikov
De mannen kennen een andere huwelijkstest voordat een trouwceremonie plaatsvindt. De strijders gaan met grote stokken een gevecht aan met een andere kandidaat. De speciale gevechtsstok, de ‘donga’, kan wel 2 meter lang zijn. Het gevecht gaat door totdat een van de twee strijders opgeeft; de ander wordt tot winnaar uitgeroepen. De winnaar wordt door een groep vrouwen meegetroond en mag een bruid kiezen. Als huwelijkscadeau krijgt de man vaak een kalashnikov, waar mee hij dan behoorlijk indruk kan maken.
Birr, birr, birr
Ondanks het feit dat de Mursi-stam in Zuid Ethiopië te boek staan als agressief en strijdlustig zijn ze gemakkelijk te benaderen om een foto maken. Je wordt wel geacht om per foto af te rekenen. Het is daarom verstandig om vooraf een prijs af te spreken. Wil je de koers van de Birr bekijken? Klik dan op de wisselkoers.

Wat is de beste reistijd om de Mursi-stam te bezoeken?
Wanneer je met vakantie gaat, dan wil je graag goed weer hebben. In de Omo-vallei is er een kort en een lang regenseizoen. Het korte seizoen is in november en daarna kan er tot april een bui vallen. Het lange regenseizoen is in juli en augustus en dan zijn de regens soms erg heftig. De wegen kunnen wegspoelen, waardoor het niet altijd mogelijk is om in de kleine dorpen te komen.
Ook hier zijn klimaatveranderingen merkbaar en veranderen de regenseizoenen. Beschouw deze gegevens als richtlijn en laat u niet afschrikken door een buitje. Meer klimaatinformatie vind je in Ethiopië klimaat.
Ga je met mij mee naar Zuid Ethiopië? Gaan wij samen de Mursi -stam bezoeken? Kijk dan snel bij de reis naar de stammen in Zuid Ethiopië.